Αγορές τραπεζικών μετοχών άνω του 1 δισ. από μεγάλα funds

Αγορές τραπεζικών μετοχών άνω του 1 δισ. από μεγάλα funds

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τοποθέτησαν οι ξένοι οίκοι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, HSBC, UBS στις 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (24 Απριλίου – 11 Μαΐου 2017), προκαλώντας το ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς που βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων (23,85%) των 89 διεθνών χρηματιστηρίων του πλανήτη από την αρχή του 2017.

Ολα ξεκίνησαν μετά το τελευταίο Eurogroup στη Μάλτα, όπου διεφάνη το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο αυριανό Eurogroup. Μέχρι και τις 24 Απριλίου το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε σε μία ιδιότυπη απομόνωση από τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ήταν οι χαμηλές συναλλαγές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εξαντλείται σε ελάχιστες μετοχές που αγόραζαν ή πωλούσαν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και ορισμένα hedge funds του εξωτερικού με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εικόνα, ωστόσο, άλλαξε και μέσα στο εκρηκτικό ανοδικό σερί των 13 συνεδριάσεων η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε σχεδόν κατά 7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, πάντως, το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι εισροές-εκροές κεφαλαίων από το εξωτερικό είχαν κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα τον φετινό Ιανουάριο τα ξένα funds ήταν αγοραστές ελληνικών μετοχών αξίας 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ τον δεύτερο μήνα του χρόνου ήταν πωλητές μετοχών αξίας 22,15 εκατ. ευρώ. Συνέχισαν και τον Μάρτιο να είναι πωλητές αξίας 37,07 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα τον προηγούμενο μήνα ήταν αγοραστές μετοχών αξίας 11,97 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλές επιδόσεις των ξένων στην τοποθέτηση κεφαλαίων στο Χ.Α. διεφάνησαν από τους χαμηλούς ημερήσιους τζίρους το πρώτο τετράμηνο του 2017 που δεν ξεπερνούν τα 40 και 50 εκατ. ευρώ. Η επάνοδος των μεγάλων διεθνών οίκων στην Αθήνα προκάλεσε την απότομη άνοδο του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών στα επίπεδα των 160 και 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου διεκόπη στις 12 Μαΐου. Δύο ήταν οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν το φρενάρισμα. Αφενός γιατί είχε προηγηθεί το ρεκόρ των δεκατριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και άρα η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν αναμενόμενη και κατανοητή. Αφετέρου το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ, άλλαξε στις τελευταίες συνεδριάσεις με αυξανόμενες τις ανησυχίες για τις πολιτικές που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας γι’ αυτή την κόπωση είναι τα ερωτήματα γύρω από τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το χρέος είναι ο καταλύτης που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ελληνική oικονομία. Είναι η παράμετρος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την αλλαγή της στάσης των επενδυτικών οίκων στην αξιολόγηση της oικονομίας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων. Πρώτος σταθμός γι’ αυτή τη συμφωνία το αυριανό Eurogroup και τελικός το επόμενο στις 15 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή