Νέες παρουσίες στην ελληνική αγορά διαχείρισης κεφαλαίων

Νέες παρουσίες στην ελληνική αγορά διαχείρισης κεφαλαίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρώτη νέα ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η Athos Asset Management, εξασφάλισε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ξεκινάει άμεσα τη διάθεση προϊόντων της. Την ίδια ώρα η Wealth Financial Services, στην οποία συμμετέχει η Lyktos Group, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, έχει δρομολογήσει την αδειοδότηση ΑΕΔΑΚ από την κυπριακή επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις, σε συνδυασμό με άλλη μία ΑΕΔΑΚ, που άνοιξε επίσης στην Κύπρο πριν από λίγα χρόνια, την GMM Global Money Managers, συμφερόντων Ηλία Γεωργουλέα, δείχνουν πως πεπειραμένα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα εκτιμούν πως υπάρχει ζωτικός χώρος για την προσέλκυση και διαχείριση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Σε τι προσδοκούν;

Να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο από το ενεργητικό της τάξης των 7 δισ. ευρώ που έχει αθροιστικά η ελληνική αγορά επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίων. Ειδικά η Athos Asset Management ΑΕΔΑΚ, όπως πληροφορείται η «Κ», έχει θέσει ως ανεπίσημο στόχο τη διαμόρφωση του ενεργητικό της στα επίπεδα των 200 εκατομμυρίων σε ορίζοντα ενάμιση – δύο ετών.

Η Athos ιδρύθηκε από δύο Ελληνες διαχειριστές κεφαλαίων και ομάδα ιδιωτών επενδυτών και θα προσφέρει σύντομα πλήρη γκάμα προϊόντων, όπως δικών της αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και ξένων εκδοτών.

Αδειοδοτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα τέλη Απριλίου και έχει ήδη στελεχωθεί. Διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της είναι ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος προερχόμενος από την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, στην οποία κατείχε θέση investment officer. Εντεταλμένος σύμβουλος και ο δεύτερος εκ των ιδρυτών είναι ο Αγγελος Πολίτης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Allianz ΑΕΔΑΚ.

Στόχος η ανάκαμψη

Οι δύο Ελληνες fund managers ευελπιστούν πως η προοπτική οικονομικής ανάκαμψης ενδέχεται να αναζωπυρώσει το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον για επαγγελματική διαχείριση. Πολλοί άλλωστε είναι εκείνοι που διαπιστώνουν την απουσία ευέλικτων ιδιωτικών μονάδων asset management και παράλληλα θεωρούν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν πλέον τη βαρύτητα που απαιτούν δυνητικοί επενδυτές στις μονάδες asset management, καθώς έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε πιο πιεστικά μέτωπα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Athos Asset Management, όμως, στοχεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει μία διευρυμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών όχι μόνον σε ιδιώτες αλλά και σε θεσμικούς επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λανσάρει πλήρη σειρά αμοιβαίων κεφαλαίων με επενδύσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και αμοιβαία με έδρα στο Λουξεμβούργο όπως και υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου (Discretionary Asset Management) σε ιδιώτες επενδυτές με σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια.

Εναλλακτικές επενδύσεις

Αν και θα χρειαστεί χρόνος να αποδειχθεί η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος, η Athos σκοπεύει αργότερα φέτος να επεκταθεί και στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων αφού σκοπεύει να αποκτήσει την άδεια διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (Alternative Investments Fund Manager) και ήδη έχει προεπιλεγεί από το European Investment Fund για τη σύσταση Venture Capital με κεφάλαια του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα χρηματοδοτεί νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις. Η παραπάνω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή