Διαμαρτυρία Γάλλων δημοσιογράφων για αποκλεισμό

Διαμαρτυρία Γάλλων δημοσιογράφων για αποκλεισμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας απηύθυναν χθες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την επιλογή συγκεκριμένων συναδέλφων τους για την κάλυψη της πρώτης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μάλι της Αφρικής.

Την Πέμπτη το πρωί, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το προαύλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την άφιξη των μελών της κυβέρνησης για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση για απόπειρα παρεμπόδισης της ενημέρωσης. Οι λόγοι ήταν πρακτικοί. Η διοργάνωση της πρώτης ομαδικής φωτογράφισης του υπουργικού συμβουλίου απαιτούσε ακρίβεια και ελευθερία κινήσεων από μέρους του προσωπικού του προεδρικού μεγάρου. Από την ερχόμενη εβδομάδα, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα μπορούν να περιμένουν την έξοδο των υπουργών στο προαύλιο», είπε ο εκπρόσωπος του Μακρόν, Κριστόφ Καστανέρ.

Διαμαρτυρίες προκάλεσε, όμως, και η απόφαση συνεργατών του προέδρου να διαμηνύσουν στις διευθύνσεις των μέσων ενημέρωσης ότι η προεδρία είναι εκείνη η οποία θα επιλέγει ποιοι δημοσιογράφοι θα ακολουθούν τον πρόεδρο στις μετακινήσεις του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Παρότι ο κ. Καστενέρ δεν διέψευσε την πληροφορία αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι και αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους. «Γνωρίζετε, όπως κι εγώ, ότι η παρουσία 50 δημοσιογράφων και μερικών δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων επηρεάζει αρνητικά τον διάλογο του προέδρου με τους πολίτες. Δεν επιδιώκουμε να χειραγωγήσουμε, ούτε να επιβάλουμε το παραμικρό, ενώ θέλω να επαναλάβω τον σεβασμό που τρέφουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός για το δημοσιογραφικό έργο και τις συνθήκες εργασίας σας», είπε ο κ. Καστανέρ.

Μιλώντας στο περιοδικό Marianne, σύμβουλος του προέδρου Μακρόν ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο πρόεδρος να ακολουθείται συστηματικά από τον πολιτικό Τύπο. Το ρεπορτάζ του Μεγάρου των Ηλυσίων πρέπει να είναι ανοικτό εναλλάξ σε δημοσιογράφους του οικονομικού, του κοινωνικού, του αμυντικού, του διπλωματικού και του αθλητικού ρεπορτάζ».

Επίσκεψη στο Μάλι

Στο Μάλι έφθασε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας. Ο κ. Μακρόν συναντήθηκε χθες με στρατιώτες της γαλλικής εκστρατευτικής δύναμης στο Γκάο του Μάλι, όπου στρατοπεδεύουν 1.600 Γάλλοι στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που επρόκειτο να έχει χθες με τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Εμανουέλ Μακρόν σκόπευε να διαβεβαιώσει τον ομόλογό του για τη συνεχιζόμενη δέσμευση της γαλλικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα, που βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στο Μάλι, πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη νότια Σαχάρα εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, προσκείμενων στην Αλ Κάιντα.

«Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η παροχή βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών του Σαχέλ (Μαυριτανία, Νίγηρας, Βόρεια Νιγηρία, Τσαντ και Σουδάν), έτσι ώστε αυτές να επιτύχουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους», ανέφερε χθες ανώτατος διπλωμάτης του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκμεταλλευθεί την επίσκεψή του στο Μάλι για να υπογραμμίσει την ανάγκη μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής ευρωπαϊκών χωρών –και ιδιαίτερα της Γερμανίας– στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή