Τουλάχιστον εννέα κανάλια «χωρούν» στο φάσμα, εκτιμά το ΕΣΡ

Τουλάχιστον εννέα κανάλια «χωρούν» στο φάσμα, εκτιμά το ΕΣΡ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «αδειάσει» την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών ετοιμάζεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το φάσμα χωράει τουλάχιστον εννέα τηλεοπτικά κανάλια (μεταδιδόμενα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας) και ότι πλέον ετοιμάζονται για ένα διαγωνισμό που ανατρέπει ολοσχερώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η τελευταία, αφού κατέρρευσε ο μύθος των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών, πασχίζει ο αριθμός των μεταδιδόμενων καναλιών να παραμείνει χαμηλός, το πολύ μέχρι έξι.

Τη θέση ότι το φάσμα χωράει περισσότερα από 9 κανάλια υποστήριξε δημοσίως ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης. Μάλιστα, το ΕΣΡ κάλεσε εκ νέου την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μαζί με τον εθνικό εκπρόσωπο στο SEDDIF (διακρατικό φόρουμ Ν. Ευρώπης, όπου συμφωνείται ο αριθμός διαύλων/πολυπλεκτών για κάθε χώρα), Χρήστο Καψάλη, να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο προκειμένου να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της χώρας για τον αριθμό των αποδιδόμενων από την ITU διαύλων/πολυπλεκτών), όσο και για τα επόμενα βήματα της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η μετακίνηση

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Ε.Ε. έχει μετακινηθεί προς το πρότυπο DVB-T2, που αυξάνει τη χωρητικότητα, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη το κόστος αλλαγής αποκωδικοποιητών στα ελληνικά νοικοκυριά, επιμένει να «ρίξει άγκυρα» στο πρότυπο DVB-T. Στην πράξη, αυτή η κίνηση οπισθοδρόμησης εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν ο αριθμός των αδειών.

Ο εθνικός εκπρόσωπος Χρήστος Καψάλης στην επιστολή του προς το ΕΣΡ (μέσω της ΕΕΤΤ) θεωρεί πως η χώρα έχει εξασφαλίσει πέντε πολυπλέκτες και ότι παλεύει να τους φτάσει μέχρι επτά. Ο αριθμός επτά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, Νίκο Παπαουλάκη, είναι εφικτός. Η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος χάνει έναν πολυπλέκτη λόγω του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ (οι συχνότητες αυτές αποδίδονται στις εγχώριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας), αλλά δεν παραδίδονται συχνότητες σε τρίτες χώρες. Η προηγούμενη τακτική, πάντως, έθεσε σε κίνδυνο τη φασματική συρρίκνωση της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε η χώρα δεν συμμετείχε για μία διετία στις συνεδριάσεις του SEDDIF, χάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο υπερπολύτιμο χρόνο.

Ολα αυτά βεβαίως είναι γνωστά στο ΕΣΡ. Απλά επιζητείται η τεχνοκρατική επισημοποίησή τους, την οποία αποφεύγει επιμελώς να δώσει ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή η ΕΕΤΤ. Η τελευταία, κυρίως με πρωτοβουλία του προέδρου της, μάλλον δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του θεσμικού ρόλου της και της διάθεσης του να μη δυσαρεστήσει την κυβέρνηση, η οποία «ειρήσθω εν παρόδω» καλείται τον ερχόμενο Δεκέμβριο να αποφασίσει εκ νέου για το προεδρείο της ΕΕΤΤ.

Τα υπόλοιπα, περί επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων με το κόστος αλλαγής δεκτών που θα υποστηρίζουν το πρότυπο DVB-T2 ακούγονται ως «μυθεύματα», καθώς όλοι οι τηλεοπτικοί δέκτες που παρήχθησαν από το 2014 και μετά υποστηρίζουν το νέο πρότυπο.

Με τη δυναμική δε της αγοράς, εκτιμάται ότι μέχρι το 2019, κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα διαθέτει τουλάχιστον μία συσκευή έτοιμη να υποστηρίξει το νέο πρότυπο, χωρίς επιπρόσθετο κόστος. Εξάλλου, το επιπρόσθετο κόστος μετατροπής ενός δέκτη σε DVB-T2 δεν θα ξεπερνάει τα 35 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή