Αποψη: Διχογνωμία επικρατεί στην ΕΚΤ

Αποψη: Διχογνωμία επικρατεί στην ΕΚΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ώστε να αρχίσει να χτίζει την επιχειρηματολογία περί σταδιακής άρσης της ποσοτικής χαλάρωσης προτού ανακοινώσει αποφάσεις το φθινόπωρο, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάουσκας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να πει ότι πλέον είναι ισορροπημένο το ρίσκο η πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης να αποδειχθεί χειρότερη από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και να ανακοινώσει πως πλέον είναι πιο πιθανό να συσφίγξει παρά να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, είπε ο κ. Βασιλιάουσκας την Παρασκευή.

Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η σειρά εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Τρεις εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αρχίζει να σχηματίζεται η άποψη πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να προετοιμάσουν την αγορά για τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και τελικά των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών. Προς το παρόν η συζήτηση επικεντρώνεται στην ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να αλλάξει η νομισματική πολιτική, με ορισμένους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως η διαδικασία πρέπει να γίνει αργά και άλλους να ανησυχούν για τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκύψει αν κινηθούν υπερβολικά αργά.

Προς το παρόν η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι πως οι αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο και πως θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσό αν καταστεί απαραίτητο. Επίσης η ΕΚΤ λέει πως τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στο «παρόν ή σε χαμηλότερο επίπεδο» για «πολύ μετά» τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, και ο Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική κατά την άρση της ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζοντας πως η πραγματική οικονομία δεν εμφανίζει ακόμη τα αποτελέσματα που έχουν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Ωστόσο ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε την Πέμπτη πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν πολύ ακόμη. Την Παρασκευή πρόσθεσε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερθερμάνει» την οικονομία ώστε να μειώσει την ανεργία. Πάντως, ο κ. Βασιλιάουσκας υπερασπίστηκε χθες το ισχύον σχέδιο που προβλέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και στη συνέχεια την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

* Ο κ. Piotr Skolimowski και η κ. Jana Randow είναι αρθρογράφοι του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή