Γεμάτη κρίσιμα θέματα η ατζέντα για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ

Γεμάτη κρίσιμα θέματα η ατζέντα για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια σειρά από ανοικτά θέματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού έχει να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διεκδικήσεων από την πολιτεία ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του.

Το στίγμα των προτεραιοτήτων του έδωσε ήδη στην πρώτη ομιλία του ως προέδρου του ΣΕΤΕ, στη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα προβλήματα που συσσωρεύονται, και πάλι, για τον τουρισμό είναι πολλά. Οπως διαπιστώνει, το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι βαριά υπερφορολογημένο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Η Ελλάδα, σημειώνει, είναι ακριβότερη κατά 6 με 7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν πλέον από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τα εξάντλησαν από το 2008 έως σήμερα στην προσπάθειά τους να παραμείνει η χώρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επίσης, η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στην Ελλάδα να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιού τους.

«Είναι και αυτή μία από τις αιτίες για την ανησυχητική μείωση των τουριστικών εσόδων», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκτιμά ότι εάν εφαρμοστεί ο φόρος διαμονής από τις αρχές του 2018 θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Ο κ. Ρέτσος πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και θα έρθουν επιτέλους περισσότερες επενδύσεις, θα έρθουν περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία και στα κρατικά ταμεία, ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ καμία μεγάλη και σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να έρθει στη χώρα, όταν επικρατεί ο συνδυασμός της υπερφορολόγησης και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος. Αμεση προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί και η οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο σε πλαίσιο αειφορίας και ασφάλειας δικαίου. Στο πλαίσιο των επενδυτικών πρωτοβουλιών θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων υποδομών, συνεδριακών, εκθεσιακών, εγκαταστάσεων υπηρεσιών ευεξίας, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. Αλλο ένα μείζον θέμα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. O κ. Ρέτσος τάσσεται υπέρ της λύσης να επιτραπεί στις τράπεζες μέσω της δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή