Πιλοτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό διασφαλίζει εργασία 80%

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον τουρισμό διασφαλίζει εργασία 80%

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται MENDI (Mentoring dual International) και «πίσω» του έχει μια πολύ απλή ιδέα: Να εκπαιδεύεσαι επαγγελματικά και να δουλεύεις ταυτόχρονα παίρνοντας το 75% του μισθού σου. Οταν ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ήταν μια μεταφορά της γερμανικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι στη χώρα μας, ακόμα και οι κοινωνικοί φορείς εργοδοτών και εργαζομένων, το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, καθώς χρηματοδότες του ήταν η γερμανική κυβέρνηση (50%) και η εταιρεία εκπαίδευσης και πιστοποίησης Dekra (50%) υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του ΟΑΕΔ. Κάποτε οι σχολές μαθητείας του Οργανισμού έβγαζαν τους καλύτερους τεχνίτες στους κλάδους τους, σήμερα αυτό συμβαίνει ακόμα σε κάποιες δραστηριότητες, όπως οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες.

O διαγωνισμός για τους μάγειρες (απόφοιτοι των ΕΠΑΣ/ΟΑΕΔ) «τρέχει» ακόμα για 45 άτομα. Στην τριετή του εκδοχή, το πρόγραμμα σπουδών για μάγειρες εκτείνεται σε 880 ώρες (320 για το πρώτο έτος, 280 για το δεύτερο και 280 για το τρίτο). Από τα 160 άτομα που έχουν αποφοιτήσει από το πρόγραμμα έχει απορροφηθεί από την αγορά εργασίας το 80%.

Ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας, Τόμας Ράχελ, είχε καταφέρει τη διετία 2012 – 2013 να πείσει τους συνομιλητές του στην Αθήνα για την προστιθέμενη αξία της εκπαίδευσης στη θέση εργασίας, παράλληλα με τη μαθητεία στο σχολείο. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αποθαρρύνθηκε όταν είδε ότι η ελληνική δεν επιδίωκε να το επεκτείνει πέραν της πιλοτικής φάσης. Μία επέκτασή του σε περισσότερους κλάδους αλλά και περισσότερους νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες θα προϋπέθετε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους με ταυτόχρονη αναμόρφωση του πλαισίου της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ενα πρόβλημα είναι ότι ενώ η γερμανική εκπαίδευση αυτού του είδους έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία έτη, η ελληνική πλευρά για λόγους δημοσιονομικούς κυρίως επιθυμεί να την περιορίσει στη διετία. Εξάλλου και οι δύο πλευρές –ελληνική και γερμανική– συμφωνούν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του «πιλότου», ενώ το ποσοστό «ικανοποίησης» από το πρόγραμμα των εκπαιδευομένων προσεγγίζει, σύμφωνα με την αξιολόγηση του προγράμματος, το 2016 το 84%. Σε ένα σύνολο 61 περιπτώσεων σπουδαστών που αξιολογήθηκαν, οι 47 χαρακτηρίσθηκαν από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν «ως πολύ καλοί» και το ξενοδοχείο δήλωσε ότι «θα τους προσλάβει ανά πάσα στιγμή». Μόνο τρεις αξιολογήθηκαν ως «μέτριοι». Σε αυτή την ενδιάμεση αξιολόγηση του 2016 τα ξενοδοχεία ζητούσαν να απασχολήσουν 255 σπουδαστές το 2017 (68 στο ξενοδοχειακό κομμάτι, 72 στην κουζίνα και 115 στα εστιατόρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή