Μαζική προσέλευση στις ιρανικές κάλπες

Μαζική προσέλευση στις ιρανικές κάλπες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες για το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν διαγράφονται οι πρώτες προεδρικές εκλογές ύστερα από την ιστορική συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες ύστερα από μια ασυνήθιστα έντονη προεκλογική αντιπαράθεση, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, οι ιρανικές εκλογές αποτελούν ένα είδος δημοψηφίσματος για τον 68χρονο πρόεδρο Σαχάν Ροχανί, που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί στο αξίωμά του, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, που άνοιξε τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων και την αναζωογόνηση της ιρανικής οικονομίας. Το 2013 ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής κληρικός που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταρρυθμιστής καθώς προέρχεται από τις τάξεις του σιιτικού κατεστημένου, είχε θριαμβεύσει συντριπτικά από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Ροχανί βρήκε ισχυρό αντίπαλο στο πρόσωπο του 56χρονου –επίσης κληρικού– Εμπραχίμ Ραϊσί και θεωρείται πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο υποψηφίων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ραϊσί εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, κατηγορώντας τον Ροχανί για οικονομική κακοδιαχείριση και αποτυχία στην αντιμετώπιση ζωτικών κοινωνικών προβλημάτων.

Με πυκνές περιοδείες σε αγροτικές περιοχές και στα λαϊκά προάστια των πόλεων, ο Ραϊσί έκανε λόγο για «οικονομία της αντίστασης», που θα βασίζεται στην εθνική αυτάρκεια και την εσωτερική κατανάλωση, και όχι στις δυτικές επενδύσεις. Αν και ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έμεινε δημοσίως ουδέτερος, συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι παρασκηνιακά στηρίζει τον Ραϊσί. Ορισμένοι, μάλιστα, διατείνονται ότι τον προορίζει όχι μόνο για πρόεδρο του Ιράν, αλλά και για διάδοχό του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ραϊσί έχει την υποστήριξη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, οι ηγέτες της οποίας φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους στην προοπτική ανοίγματος της οικονομίας σε ξένες επενδύσεις.

Πάντως, στις χθεσινές τους δηλώσεις κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και οι δύο βασικοί υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Στην αναμέτρηση συμμετέχουν άλλοι δύο υποψήφιοι, ένας μεταρρυθμιστής και ένας συντηρητικός, χωρίς πιθανότητες εκλογής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή