Το ανάκτορο της πρώην κυρίας Πούτιν

Το ανάκτορο της πρώην κυρίας Πούτιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο εξασφαλίζει μορφωτικό ίδρυμα, το οποίο ίδρυσε η πρώην σύζυγος του Ρώσου προέδρου Πούτιν και στην κυριότητα του οποίου βρίσκεται η ιστορική κατοικία του πρίγκιπα Νικολάι Βολκόνσκι, παππού του συγγραφέα Λέοντος Τολστόι και ενός εκ των ηγετών του κινήματος των Δεκεμβριστών του 19ου αιώνα. Το ανάκτορο Βολκόνσκι στο κέντρο της Μόσχας ανακαινίσθηκε το 2005 από εταιρεία φιλικού προσώπου του προέδρου Πούτιν, ενώ τα ενοίκια καταβάλλονται σε εταιρεία, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η πρώην σύζυγος του Ρώσου προέδρου.

Η Λιουντμίλα Σκρεμπνιόβα, σύζυγος του Πούτιν μέχρι το διαζύγιό τους το 2013, ίδρυσε το μορφωτικό ίδρυμα Κέντρο Ανάπτυξης Διαπροσωπικών Επικοινωνιών (CDIC), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζέτα».

Το CDIC ιδρύθηκε το 2002, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ανακτόρου ενοικιάζεται σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και σε δύο από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας. Οι αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές αυτές αποτελούν κοινό φαινόμενο στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, με στενούς συνεργάτες ή συγγενείς του προέδρου να εξασφαλίζουν επικερδή συμβόλαια και χαριστικά δάνεια από κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Ο γαμπρός του Πούτιν, Κυρίλ Σαμάλοφ, έγινε έτσι δισεκατομμυριούχος, αποκτώντας με ευνοϊκούς όρους μεγάλο μερίδιο σε πετρελαϊκή και πετροχημική εταιρεία της Ρωσίας. Ο Σαμάλοφ αγόρασε επίσης πολυτελή έπαυλη στο θέρετρο Μπιαρίτς της Γαλλίας από στενό συνεργάτη του Πούτιν.

Ο δεύτερος σύζυγος της Σκρεμπνιόβα, Αρτούρ Οτσερέτνι, είναι σήμερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος CDIC, ενώ αγόρασε και αυτός έπαυλη ρυθμού «αρ ντεκό» στο Μπιαρίτς. Η αξία της έπαυλης του Οτσερέτνι εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.

Η κρατική τράπεζα VTB, μία από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας, ενοικιάζει 3.000 τετραγωνικά μέτρα στο ανάκτορο Βολκόνσκι, καταβάλλοντας 2,02 εκατ. δολάρια τον χρόνο σε ενοίκιο. Αλλοι ενοικιαστές του ιστορικού ανακτόρου είναι η κρατική τράπεζα Sberbank, η κατασκευαστική εταιρεία Severstroy Group, που έχει εξασφαλίσει επικερδή αμυντικά συμβόλαια και παράρτημα του αμερικανικού εστιατορίου Burger King. Το ίδρυμα CDIC εξασφαλίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς ακινήτων της Μόσχας, περί τα 3,18 εκατ. δολάρια ετησίως σε ενοίκια.

Εσοδα και δαπάνες

Το 2015, το ίδρυμα της πρώην συζύγου του Πούτιν εμφάνισε συνολικά έσοδα 5,93 εκατ. δολάρια και δαπάνες ύψους 4,53 εκατ. δολάρια. Ποσοστό 3,4% των δαπανών του ιδρύματος αφορούσε κοινωνικό έργο και δραστηριότητες αρωγής, 6,5% δαπανήθηκε για τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, 22% σε διοικητικά έξοδα και 29% σε «άλλες δραστηριότητες».

Το υπόλοιπο 39% των δαπανών αφορούσε την αγορά ακίνητης περιουσίας, μετοχών και «διαφόρων περιουσιακών στοιχείων».

Το ανάκτορο Βολκόνσκι, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως σκηνικό του μυθιστορήματος «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, μετατράπηκε σε διαμερίσματα μετά τη Ρωσική Επανάσταση, ενώ εκεί διέμεινε ο διάσημος στη Ρωσία ποιητής Σεργκέι Γεσένιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή