Ν.Δ.: Σε θέση αδυναμίας η κυβέρνηση

Ν.Δ.: Σε θέση αδυναμίας η κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;». Το ερώτημα τέθηκε με έμφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του το βράδυ της Πέμπτης. Απάντηση δεν πήρε. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τα μέτρα, για την Πειραιώς είναι η απόδειξη της ιδιαίτερα αδύναμης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Δείγματα έδωσε, βέβαια, και ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτά αφορούν και τη μετά την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου στρατηγική του.

Η Πειραιώς είναι ικανοποιημένη από την εμφάνιση του προέδρου της Ν.Δ. και θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε ενισχυμένος τόσο από την παρουσία του στην Ολομέλεια της Ν.Δ. όσο και από το μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων του τελευταίου δεκαημέρου στα ΜΜΕ, αλλά και τις επαφές του με κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες) με βασικό μήνυμα την επεξήγηση των συνεπειών των νέων μέτρων. Τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του θεωρούν ότι με την ομιλία του στη Βουλή ακύρωσε το βασικό επιχείρημα γύρω από το οποίο ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να οικοδομήσει το νέο του αφήγημα: ότι βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια. Και ο συνήθως λαλίστατος κ. Τσίπρας έχασε «και σε επίπεδο ατάκας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένοι άξονες παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ., ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των ευθυνών των δανειστών.

«Ιερά συμμαχία»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ιερά συμμαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές, κατηγορώντας τον ότι συνομολογεί μέτρα δημοσιονομικής «ακρότητας» προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται επικριτικά στους δανειστές, καθώς θεωρεί ότι η ευκολία με την οποία δέχονται την υπερφορολόγηση από την κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία. Στρατηγικά, η επίθεση έχει στόχο να αντικρούσει και τα γνωστά επιχειρήματα με τα οποία προσπαθεί το Μαξίμου να τον εμφανίσει ως ταυτισμένο με αυτούς και μάλιστα με το ΔΝΤ. 

Αλλά δεν είναι το μόνο. Βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την πρόθεσή του να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Και αυτό περνάει απαραίτητα μέσα από τη μείωση των φόρων και κυρίως μέσα από μια συμφωνία για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στόχο που δήλωσε ευθέως ότι θα διεκδικήσει, παρότι η έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης δεν ηχεί ευχάριστα στους κύκλους των δανειστών.

Και, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές του διαφορές από τον Αλ. Τσίπρα. Αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πολιτικό ύφος και ήθος και τις οποίες υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για «πολιτική χυδαιότητα και αλητεία» επί των ημερών του στην αντιπολίτευση, πρακτικές που δεν ασπάζεται, προειδοποιώντας, όμως, ότι το γεγονός δεν πρέπει να εκληφθεί ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ωριμότητας. Φρόντισε δε να επαναλάβει ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Υπονοώντας ότι ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να παίξει στο «γήπεδο» των επενδύσεων, τον επέκρινε ότι το μόνο γήπεδο στο οποίο μπορεί να παίξει, και είναι ασυναγώνιστος, είναι αυτό του λαϊκισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή