Υψηλή η κερδοφορία των τραπεζών στις ΗΠΑ, λόγω αύξησης επιτοκίων από Fed

Υψηλή η κερδοφορία των τραπεζών στις ΗΠΑ, λόγω αύξησης επιτοκίων από Fed

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 11 δισ. δολάρια τον χρόνο υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών, χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη αποφασίσει η Federal Reserve. Ωστόσο, η αλλαγή έχει επηρεάσει μόνον τους δανειολήπτες στις ΗΠΑ, που καταβάλλουν μεγαλύτερες δόσεις εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι τράπεζες συγκεντρώνουν στα ταμεία τους τα κέρδη χωρίς να χορηγούν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες. Κι όπως επισημαίνουν πρώην στελέχη του ομίλου Citigroup, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν πλεόνασμα καταθέσεων, εν μέρει επειδή έχουν περιορίσει τον δανεισμό.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι στην Bank of America υπάρχουν καταθέσεις αξίας 812 δισ. δολαρίων, που έχουν, όμως, τοκισθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακριβώς όσο και στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, με ένα ισχνό επιτόκιο της τάξης τού 0,14%.

Ταυτοχρόνως, όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη από πλευράς ενεργητικού τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδά της από τους τόκους να έχουν φτάσει στα 11,1 δισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα των πρώτων τριών μηνών του έτους. Εν ολίγοις, τα έσοδά της από τους τόκους είναι κατά 766 εκατ. δολάρια υψηλότερα από τα αντίστοιχα του προηγούμενου τριμήνου.

Την πρώτη φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου τον Δεκέμβριο του 2015, οι αμερικανικές τράπεζες πιέστηκαν να μοιραστούν το κέρδος με τους καταθέτες τους.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, όμως, ότι τα επιτόκια παρέμειναν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι αυτή τη φορά οι τράπεζες δεν θα είναι εξίσου συνεπείς.

Δεν θα μπορούν να το κάνουν επ’ άπειρον, βέβαια, ενώ παράλληλα οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους σε λογαριασμούς με υψηλότερη απόδοση. Ορισμένοι αναλυτές του τραπεζικού κλάδου προβλέπουν πως πολύ περισσότερες καταθέσεις θα στραφούν στο e-banking, στις υπηρεσίες τραπεζικής μέσω Διαδικτύου, που ενδεχομένως θα εξωθήσουν τις τράπεζες να παρέχουν καλύτερες προσφορές στους πελάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή