Συμβαίνουν στη Βενεζουέλα

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Βενεζουέλα μπήκε στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά από τα δύο ταξίδια του Πρωθυπουργού μας στη χώρα αυτή, αλλά και πρόσφατα από το πυκνό μυστήριο που καλύπτει μια παλαιότερη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνίας και της ετερόκλητης παρέας του.

Αυτή την εποχή συμβαίνουν σημεία και τέρατα στη «χώρα-υπόδειγμα», τα οποία όμως δεν έχουν την ανάλογη δημοσιότητα στην Πατρίδα μας. Ανθρωποι πεθαίνουν στις διαδηλώσεις από αστυνομικά πυρά και τους collectivos (ένοπλοι υποστηρικτές του καθεστώτος), αλλά δεν βλέπουμε τους συνήθεις υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαμαρτύρονται. Φαίνεται ότι οι αστυνομικές σφαίρες του Maduro είναι υπεράνω κριτικής και σχολιασμού. Είναι πολύ φυσικό. Οταν η βία έχει αριστερό πρόσημο δεν είναι βία αλλά επανάσταση. Αν όμως δεν έχει αριστερό πρόσημο, τότε είναι ιμπεριαλιστική καταπίεση.

Το είδαμε εξάλλου και στο παρελθόν. Στις αιματηρές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2014, με πολλούς νεκρούς, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Σύριζα έβγαλε ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων έλεγε τα ακόλουθα: «Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα “όπλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους που διανύει η χώρα και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου». Φυσικά, τώρα δεν βγήκε αντίστοιχη ανακοίνωση, γιατί ο Σύριζα είναι πλέον κυβέρνηση και πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Μπορώ να συνεχίσω την ανάλυση για τις διαδηλώσεις και την «προοδευτική, δημοκρατική και σοσιαλιστική» αντιμετώπισή τους, αλλά προτιμώ να ασχοληθώ με ένα άλλο θέμα που σχεδόν «θάφτηκε» μαζί με τους νεκρούς των διαδηλώσεων. Μεταφράζω το ρεπορτάζ του Alexander Smith, από το πρακτορείο Reuters: «Η General Motors δήλωσε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της στη Βενεζουέλα την Τετάρτη (19 Απριλίου 2017), αφού ένα από τα εργοστάσιά της είχε κατασχεθεί παράνομα από τις τοπικές αρχές… Είπε, επίσης, ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία, “όπως τα οχήματα”, είχαν αφαιρεθεί από την περιοχή». Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα παροχής πληροφοριών, σύμφωνα με το Reuters. Ως αποτέλεσμα της κατάσχεσης, η GM ανακοίνωσε την «άμεση παύση των δραστηριοτήτων της στη χώρα». Δήλωσε ότι οι Αρχές διέπραξαν «ολοσχερή παραβίαση» και προκάλεσαν «ανεπανόρθωτες ζημιές» στην εταιρεία και τους 2.658 εργαζόμενους και 79 αντιπροσώπους στη χώρα. Η GM δήλωσε ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις «όσο επιτρέπουν οι Αρχές». Η GM δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένη ότι η Δικαιοσύνη τελικά θα πρυτανεύσει και προσβλέπει στη συνέχιση της δραστηριότητας στην αγορά της Βενεζουέλας». Η αυτοκινητοβιομηχανία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η οποία πλήττεται από την έλλειψη πρώτων υλών που προέρχεται από πολύπλοκους ελέγχους συναλλάγματος και στάσιμη τοπική παραγωγή διότι πολλά εργοστάσια δεν έχουν καθόλου παραγωγή. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατασχέσει εργοστάσια στο παρελθόν. Το 2014 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την “προσωρινή” εξαγορά δύο εργοστασίων που ανήκαν στην αμερικανική εταιρεία καθαρισμού προϊόντων Clorox Co, η οποία είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βενεζουέλα τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι αντίπαλοι του Προέδρου Maduro τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία. Οι διαδηλώσεις είναι το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης η οποία έχει δημιουργήσει έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και βασικών προϊόντων».

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στη Βενεζουέλα του Maduro, την οποία ο Πρωθυπουργός θέλει να μιμηθούμε. Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο λατινοαμερικάνικο κανάλι Telesur, στις 12 Ιουνίου 2012: «Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ούγκο Τσάβες πέτυχε σημαντικά πράγματα για τη χώρα του με ειρηνικό τρόπο. Προχώρησε στην εθνικοποίηση των φυσικών παραγωγικών πόρων. Και το έκανε ενώ δεχόταν διαρκώς επιθέσεις από το μεγάλο κεφάλαιο».

Ωστε, λοιπόν, αυτό το μοντέλο πρέπει να ακολουθήσουμε. Δηλαδή να αρπάζουμε τις λιγοστές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε «να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη». Καλά λένε οι παλιοί: «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Με τον Chaves και τον Maduro συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός μας και πολύ φοβούμαι ότι τα μαθήματα που πήρε δεν θα μας βγουν σε καλό.

Και ενώ η Κυβέρνηση σιωπά για τα όσα συμβαίνουν στην «δημοκρατική» Βενεζουέλα, το επίσημο site του Σύριζα, Left.gr, ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπιση του σύντροφου Maduro. Σε ένα κείμενο 1.085 λέξεων με τίτλο «Βενεζουέλα είναι η απάντηση!», ο αρθρογράφος με το ψευδώνυμο «αριστερός μπακ» προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτά που διαβάζουμε στον Ελληνικό και ξένο Τύπο είναι όλα παραμύθια. Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το κείμενο για να δείτε πώς παρουσιάζεται η κατάσταση: «Την ώρα που για τους θανάτους είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση για δολοφονίες τσαβιστών, τα εγχώρια media, αναπαράγοντας αυτούσια όσα μεταδίδουν τα διεθνή, εχθρικά προς τον τσαβισμό και ό,τι αυτός εκπροσωπεί, συκοφαντούν το Left.gr επειδή δήθεν αποκρύπτει την ύπαρξη νεκρών ή, ακόμα χειρότερα, υποστηρίζει τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών! Δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβάσουν το σχετικό δημοσίευμα». Εγώ έκανα τον κόπο να αναζητήσω και να βρω το σχετικό άρθρο που έχει τίτλο «Μαίνεται η ένταση στη Βενεζουέλα – Οι “τσαβίστας” στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος της Δεξιάς». Από τον τίτλο είναι ολοφάνερη η αντικειμενικότητα του αρθρογράφου. Φυσικά όλο το κείμενο είναι φιλοκυβερνητικό, το δε video που το συνοδεύει προέρχεται από το κυβερνητικό κανάλι telesur (η Βενεζουέλα ελέγχει το 54% του καναλιού). Να όμως που περιλαμβάνει και μια παράγραφο με την οποία σαν «φύλλο συκής» προσπαθεί να μας πείσει για την αντικειμενικότητά του. Αυτήν επικαλείται ο «αριστερός μπακ» και σας την παραθέτω: «…Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έλαβαν μέρος στη χθεσινή πορεία στο Καράκας και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας. Ενας 17χρονος άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην αντικυβερνητική διαδήλωση στο Σαν Μπερναρντίνο, βορειο-ανατολικά του Καράκας, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής όπου διακομίσθηκε και υπέκυψε. Γυναίκα 23 ετών δέχθηκε επίσης σφαίρα στο κεφάλι στο Σαν Κριστομπάλ, στη δυτική Βενεζουέλα, δήλωσε πηγή της εισαγγελίας που δεν κατονομάσθηκε. Η μη κυβερνητική οργάνωση Provea διευκρίνισε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το AFP, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους “colectivos”, τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης…». Ιδού, λοιπόν, πως αποδίδει τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Βενεζουέλα του σύντροφου Maduro το «αντικειμενικό» Left.gr. Λησμόνησε μόνο να προσθέσει ότι οι collectivos είναι δημιούργημα του Chaves, ο οποίος ήταν πολύ πιο καπάτσος δικτάτορας από τον αγράμματο Maduro.

Φαίνεται όμως ότι οι δεσμοί του κυβερνώντος κόμματος και του καθεστώτος της Βενεζουέλας είναι πολύ πιο δυνατοί. Σε πρόσφατο ψήφισμα της Ευρωβουλής, το οποίο καταδικάζει την κατάσταση στη Βενεζουέλα, τρεις ευρωβουλευτές του Σύριζα, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ και της Χ.Α., το καταψήφισαν, συντασσόμενοι με άλλους 27 περιθωριακούς της Ευρωβουλής κόντρα σε 450 άλλους που υπερψήφισαν την καταδίκη της Βενεζουέλας. Αλλη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα. Από τους 35 περιθωριακούς και απολιθωμένους ευρωβουλευτές έχουμε 8, οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα! Και φυσικά έτσι ενισχύεται το ερώτημα: Μήπως έτσι ξοφλά ο Σύριζα παλαιότερες (ή τρέχουσες) υποχρεώσεις προς τον σύντροφο Maduro;

Αξίζει πάντως να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Βενεζουέλα, γιατί είναι πολλοί στο κυβερνών κόμμα που θα ήθελαν να μιμηθούν τον Maduro, ο οποίος σκοπεύει να κάνει εκλογές όταν θα είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει.

ΥΓ.: Μέχρι στιγμής 40 οι νεκροί στις διαδηλώσεις, χωρίς ορατό τέλος.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή