SOS εκπέμπει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ

SOS εκπέμπει το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα… αδύνατα δυνατά προσπαθούν να κάνουν οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο Αναλυτικού Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ προκειμένου να το διατηρήσουν ανάμεσα στα διαπιστευμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Παρόλο που τα μηχανήματα είναι παμπάλαια και το προσωπικό ελάχιστο, βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, με τους εργαζομένους του να πιστώνονται πολλές επιτυχίες στη μάχη κατά των απαγορευμένων ουσιών.

Το δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους διαθέτουν μόνο 29 εργαστήρια σε όλον τον κόσμο και το ελληνικό βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά. Αντίθετα, χώρες όπως η Πορτογαλία, το Μεξικό, το Καζαχστάν, η Κολομβία κ.ά. έχουν χάσει τη διαπίστευση.

Βασική παράμετρος παραμονής ενός εργαστηρίου στα διαπιστευμένα είναι να πραγματοποιεί περισσότερους από 3.000 ελέγχους τον χρόνο. Η μείωση όμως του προσωπικού θέτει σε κίνδυνο τον αριθμό των ελέγχων. Ηδη, υπάρχουν παράπονα από κάποιες ομοσπονδίες για καθυστερήσεις στους ελέγχους των δειγμάτων. Σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι αθλητές, οι οποίοι έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών να βρεθούν θετικοί σε αγώνες εκτός Ελλάδος. Το ελάχιστο, όμως, προσωπικό δεν επαρκεί για τους ελέγχους. «Εχουμε φτάσει σε σημείο να δουλεύουμε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να το κρατήσουμε “ζωντανό”. Εργαζόμαστε χρόνια σε αυτό και αποτελεί μέρος της ζωής μας», δήλωσε στην «Κ» εργαζόμενος του Εργαστηρίου.

Παρά το ελάχιστο προσωπικό και τα παλιά μηχανήματα οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερηφανεύονται για τις επιτυχίες τους στην καταπολέμηση των απαγορευμένων ουσιών. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο οι Ελληνες επιστήμονες κατάφεραν και βρήκαν, ύστερα από ελέγχους, σε μία κολυμβήτρια, σε έναν Κύπριο αρσιβαρίστα και σε έναν αθλητή από την Παραολυμπιακή Ομάδα, μία νέα ουσία την «LGD-4033». Πρόκειται για έναν μεταβολικό τροποποιητή και πριν από τη διοργάνωση της Βραζιλίας εντοπίστηκαν έξι θετικά δείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τρία από αυτά βρέθηκαν χάρη στην υψηλή εξειδίκευση που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του ΟΑΚΑ. Η πρόσληψη προσωπικού και η αγορά νέων μηχανημάτων θα μπορούσε να φέρει πρόσθετα έσοδα στο εργαστήριο. Η αδυναμία της έγκαιρης πραγματοποίησης ελέγχων έγινε αιτία για να σταματήσουν να στέλνουν δείγματα στη χώρα μας η Βουλγαρία, ή Μάλτα κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο WADA, επειδή φοβάται δολιοφθορές όπως αυτές που γίνονταν στη Ρωσία, φέρεται αποφασισμένος να θεσπίσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για τα εργαστήρια που θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους (αριθμό κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση το μέλλον του ελληνικού εργαστηρίου θα είναι άγνωστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή