Με όπλο τον ασυνάρτητο και διχαστικό λόγο…

Με όπλο τον ασυνάρτητο και διχαστικό λόγο…

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι κυριολεκτικά απερίγραπτα αυτά που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές της πλειοψηφίας, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μέτρα και τα λεγόμενα… αντίμετρα που προέκυψαν στο πλαίσιο της περίφημης δεύτερης αξιολόγησης. Οι άνθρωποι ξεστόμισαν φοβερά πράγματα προκειμένου να πείσουν ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν πιστεύουν οι ίδιοι αυτά που λένε, αν τα λένε γιατί τα πιστεύουν, αν ξέρουν τι λένε, ή αν συνεχίζουν απτόητοι να κοροϊδεύουν με απαράμιλλο κυνισμό τον μέσο Ελληνα πολίτη. Στη βάση της άποψης ότι στην πολιτική επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί να εξυπηρετούν τον στόχο της κατάκτησης και της διατήρησης της εξουσίας, αλλά και της εξολόθρευσης του… ταξικού εχθρού. Γιατί κακά τα ψέματα, πολλοί από δαύτους ακόμη θεωρούν ότι δίνουν καθοριστική μάχη, όχι απλώς εναντίον πολιτικών αντιπάλων, αλλά εναντίον ταξικών εχθρών. Οπου ταξικός εχθρός, η μεσαία τάξη, οι «πετυχημένοι», όσοι αποφοίτησαν από καλά σχολεία και πήραν πανεπιστημιακά πτυχία και γενικά εκείνοι που ξεχωρίζουν!

Από τις αγορεύσεις και τις δηλώσεις των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών είναι επίσης φανερό ότι ο λόγος και γενικά η ρητορική τους απευθύνονται αποκλειστικά σχεδόν σε αυτό που θεωρούν δικό τους κοινό. Θεωρούν δηλαδή ότι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες, ίσως και περιμένοντας όφελος, έχοντας ως σκεπτικό, πρώτον, ότι εκπροσωπούν και ταυτίζονται με ένα κοινό δεδομένων πεποιθήσεων, συγκεκριμένων ή και περιορισμένων οριζόντων, δεύτερον, ότι οι ακροατές τους δεν ξέρουν τι ακούν. Σε περίληψη, αυτοί λένε ό,τι νά ’ναι γιατί οι άλλοι δεν ξέρουν τι ακούν, αν θέλουμε να απλοποιήσουμε τον τρόπο σκέψης τους. Ετσι εξηγούνται τόσο οι ασυναρτησίες τους, όσο και ο διχαστικός λόγος τους.

Τρανό παράδειγμα διχαστικού λόγου, οι καταγγελίες της Θεανώς Φωτίου κατά «πορφυρογέννητων των κολεγίων» που ανήκουν αποκλειστικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και λοιδορούν τα γεύματα που θα προσφέρει με τα αντίμετρα η κυβέρνηση Συρανέλ στους μαθητές. Ξεχνώντας ότι οι Μπαλτάδες, οι Μηλιοί και άλλοι δικοί τους από τα κολέγια αποφοίτησαν…

Μνημείο ασυναρτησίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η ομιλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, του Χρ. Καραγιαννίδη, σε ένα νομοσχέδιο με έντονο άρωμα οικονομίας, αλλά με τον ίδιο να διαλαλεί ουσιαστικά την άγνοιά του περί τα οικονομικά. Αυτό προφανώς εννοούσε λέγοντας ότι γνωρίζει μόνο «μπακαλίστικα οικονομικά», αλλά ήταν σαφές ότι η ομολογία του είχε θριαμβευτικό τόνο. Κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται γνώσεις και νούμερα ο απλός άνθρωπος για να καταλάβει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα λειτουργήσει υπέρ του όταν γίνει νόμος και γι’ αυτό το έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, της οποίας ο λόγος αποτελεί αξίωμα που δεν αμφισβητείται. Και μετά απαρίθμησε τα γνωστά επιχειρήματα που του έγραψαν στο χαρτί οι «καθοδηγητές», περιλαμβανομένου και εκείνου που λέει ότι η συμφωνία με τους «καταραμένους» δανειστές είναι στην ουσία το «εξιτήριο» από τα μνημόνια, αφού το τελευταίο λήγει το 2018. Εστω και αν τα μέτρα της συμφωνίας θα φτάσουν μέχρι το 2021! Με το ίδιο «σκονάκι» εμφανίστηκαν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές στη Βουλή, μετά τα εντατικά μαθήματα που είχαν παρακολουθήσει τις τελευταίες εβδομάδες με διδάσκοντες τον πρωθυπουργό και τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Εφη Αχτσιόγλου και Γ. Σταθάκη.

Ολα αυτά δεν είναι, ασφαλώς, τυχαία. Αντίθετα, δείχνουν καθαρά πώς σκέπτεται και πορεύεται η κυβέρνηση Συρανέλ. Αλλη μία φορά επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα –την πολιτική και εκείνη των αριθμών– με διχαστική ρητορική, με στοχευμένες ασυναρτησίες που ουσιαστικά δοξάζουν την άγνοια, τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, τη μετριότητα και με τη δημιουργία νέων προσδοκιών ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων. Ετσι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, γιατί πιστεύει βαθιά μέσα της ότι η πρακτική της ανταποκρίνεται πλήρως στο επίπεδο μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών. Αλλωστε, ούτε θέλει ούτε μπορεί με το προσωπικό που διαθέτει να ανεβάσει αυτό το επίπεδο. Πιστεύει, αντίθετα, ό,τι τη βολεύει και όσο παραμένει στο ίδιο ύψος (το επίπεδο) θα τη βοηθάει να μακροημερεύει στην εξουσία. Με τη χρήση πυροτεχνημάτων και εντεινόμενης επιθετικής ρητορικής, που θα ακούγεται παντού μέσω του δικτύου μίντια που ήδη κατασκευάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή