Μπλόκο Facebook σε δημοσιογράφο

Μπλόκο Facebook σε δημοσιογράφο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook επέβαλε λογοκρισία σε βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογράφο από τη Μάλτα επειδή δημοσίευσε κάποια άρθρα για τη διαφθορά του πρωθυπουργού της νησιωτικής χώρας και των συνεργατών του. Ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, μέλος της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, της ομάδας που έφερε στην επιφάνεια τα Panama Papers, έχασε την πρόσβαση στο λογαριασμό του στο Facebook εξαιτίας τεσσάρων αναρτήσεων, οι οποίες τελικά αφαιρέθηκαν επειδή παραβίαζαν τις πολιτικές και τους κανόνες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

«Για εμένα η διαδικασία ήταν άκρως διαφωτιστική επειδή κατάλαβα πόσο τιμωρητική μπορεί να είναι αυτή η πολιτική για έναν δημοσιογράφο», δήλωσε ο Καρουάνα Γκαλίτσια με ηλεκτρονική του επιστολή προς τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Οι αναρτήσεις, οι οποίες ήταν γραμμένες στη μαλτέζικη γλώσσα, αναφέρουν τις λαθροχειρίες του πρωθυπουργού της μικρής χώρας Τζοσέφ Μουσκάτ, του επιτελάρχη του Κιθ Σέμπρι και του υπουργού Ενέργειας Κονράντ Μίτσι. Κάθε ανάρτηση περιείχε και φωτογραφίες από έγγραφα των Panama Papers.

Η λογοκρισία του δημοσιογράφου έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Μάλτα, όπου οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου. Η περυσινή δημοσίευση των Panama Papers προκάλεσε θύελλα στο νησιωτικό κράτος, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο Σέμπρι και ο Μίτσι είχαν δημιουργήσει μία σειρά από εταιρείες στον Παναμά. Αν και η κυβέρνηση Μουσκάτ κατάφερε να επιβιώσει του σκανδάλου η ερευνήτρια δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια ισχυρίστηκε ότι η σύζυγος του Μουσκάτ είχε δημιουργήσει μία ακόμα εταιρεία διαμέσω της οποίας εισέπραττε αμοιβές. Ο Μουσκάτ και η σύζυγός του αρνήθηκαν ότι εισέπρατταν αμοιβές ή ότι είχαν την παραμικρή σχέση με την εταιρεία και απείλησαν ότι θα μηνύσουν τη δημοσιογράφο. Επίσης τότε είχαν επισημάνει ότι δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα κανένα έγγραφο που να σχετίζεται με την υπόθεση.

Το χρονικό

Στις 7 Μαΐου, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίτσια, γιος της Δάφνης, άρχισε να δημοσιεύει το δικό του ρεπορτάζ για τις offshore εταιρείες αλλά και διάφορα πολιτικά πρόσωπα στη σελίδα του στο Facebook. Οι αναρτήσεις του περιλαμβάνουν και σκαναρισμένα έγγραφα από τα Panama Papers, όπως διαβατήρια, τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και επιστολές, όπως εξάλλου και την αποκωδικοποίησή τους από τον ίδιο τον δημοσιογράφο. Στις 10 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μηνύσει τον δημοσιογράφο για συκοφαντική δυσφήμιση εξαιτίας των ισχυρισμών του σε μία από αυτές τις αναρτήσεις. Στις 16 Μαΐου, ο Καρουάνα Γκαλίτσια έχασε την πρόσβασή του στον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις του σβήστηκαν. Το θέμα ερευνά σήμερα το Facebook, χωρίς να είναι σαφές ποιος κανόνας της κοινότητάς του παραβιάστηκε από τον δημοσιογράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή