Ερευνα για τους χάκερ ακολουθώντας τα ίχνη του ιού WannaCry

Ερευνα για τους χάκερ ακολουθώντας τα ίχνη του ιού WannaCry

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο τρίτα των θυμάτων της κυβερνοεπίθεσης της περασμένης εβδομάδας διέθεταν λειτουργικό σύστημα Windows 7 και δεν είχαν τις τελευταίες ρυθμίσεις ασφαλείας, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία BitSight για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τα πρώτα χνάρια του ιού WannaCry, ενός ιού που εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή στην Κίνα και τη Ρωσία, καθώς ευελπιστούν ότι αν βρουν τα πρώτα πλήγματα θα καταφέρουν να φτάσουν και σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Μία θεωρία είναι ότι πίσω από το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται η Βόρεια Κορέα. Φημολογείται ότι η ομάδα Lazarus, εξειδικευμένων χάκερ, δουλεύει για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με ειδικούς της Google σε θέματα ασφάλειας, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ του κώδικα που απαρτίζει τις συνθήκες του WannaCry –του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις– και εργαλείων τα οποία εικάζεται πως έχει αναπτύξει η συγκεκριμένη ομάδα στο παρελθόν.

Από την πλευρά της, η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Labs αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες εκδόσεις του WannaCry προκειμένου να βγει ένα συγκροτημένο πόρισμα.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών προειδοποιούν ότι, αν και περί τις τριακόσιες χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επλήγησαν από το κακόβουλο λογισμικό WannaCry, πρέπει να αναμένονται και νέες επιθέσεις από εκδόσεις του ιού που θα έχουν επιδιορθώσει τις αρχικές ατέλειές του με δραματικές συνέπειες.

«Κάποιες εταιρείες απλώς δεν γνωρίζουν τους κινδύνους. Κάποιες δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να διαταράξουν τις διαδικασίες τους και άλλες απλά δεν έχουν αρκετό προσωπικό», επισημαίνει ο Ζιβ Μαντόρ, αντιπρόεδρος της εταιρείας ερευνών ασφάλειας SpiderLabs. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι αφήνουν τα κενά ασφαλείας να υπάρχουν και κανείς από αυτούς τους λόγους δεν είναι καλός», κατέληξε ο Μαντόρ.

Εξίσου ευάλωτοι, πάντως, φάνηκαν να είναι και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν ως λειτουργικό σύστημα παλαιότερες εκδόσεις των Windows, όπως το Windows XP, σύστημα με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που παρέλυσε από την κυβερνοεπίθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή