Το δίλημμα της φαρμακοβιομηχανίας

Το δίλημμα της φαρμακοβιομηχανίας

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία ή με την εμπορική ονομασία; Ενοποίηση των εκπτώσεων στον μηχανισμό rebate ή συνέχιση του παλαιού καθεστώτος των διάσπαρτων εκπτώσεων, ανάλογα με το πού πουλιέται κάθε φάρμακο;

Δύο κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 που καθυστέρησαν να εφαρμοστούν. Η βιομηχανία είχε όφελος τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από την καθυστέρηση ανακοστολόγησης τότε, ενώ ήταν ουδέτερη, όπως είπαν στην «Κ» την περασμένη εβδομάδα πηγές της βιομηχανίας που επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμες, καθώς ό,τι επωφελήθηκαν σε έκπτωση «κόπηκε» από έναν άλλο οριζόντιο μηχανισμό.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, όταν ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή, παρέπεμψε σε δύο υπουργικές αποφάσεις που είχε συντάξει στις 26 και 27 Αυγούστου 2015 χωρίς να τις εφαρμόσει. Σε αυτές, οι υπηρεσίες του υπουργείου προέβλεπαν την τιμολόγηση φαρμάκων (νέο δελτίο τιμών) και την ενοποίηση των εκπτώσεων με υπολογισμό και των σκευασμάτων που διακινούνταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στο νέο καθεστώς, ενοποίηση προβλεπόταν να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και θα αφορούσε 8 διαφορετικά καθεστώτα εκπτώσεων. Αυτό έγινε με διάταξη που πέρασε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα την εβδομάδα που πέρασε. Κυβερνητικές πηγές, που ρωτήθηκαν σχετικά, ανέφεραν στην «Κ» ότι η ενοποίηση των εκπτώσεων «δεν προχώρησε το 2015, επειδή δεν το επέτρεψαν οι δανειστές…». Πηγές της φαρμακευτικής αγοράς σημειώνουν ότι το κρίσιμο ζήτημα ήταν η δεύτερη υπουργική απόφαση για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων μέσα στο 2015 (ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να γίνονται δύο ανακοστολογήσεις τον χρόνο).

Μετά τη μακρά διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα με τους ομολόγους του τον Ιούλιο του 2015 και τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, το στέλεχος της Ε.Ε. Τζουζέπε Καρόνε, που χειρίζεται τα θέματα του τομέα Υγείας, ζήτησε «να καταργηθούν οι ευνοϊκές διατάξεις» με τις οποίες ο κ. Κουρουμπλής είχε επαναφέρει την άνοιξη του 2015, αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία αντί της εμπορικής ονομασίας, όπως ζητούσαν κυρίως ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες.

Το εμπόδιο

Ενα μήνα αργότερα, ο κ. Κουρουμπλής εξέδωσε σχέδιο υπουργικής απόφασης που όπως είπε στη Βουλή δεν έγινε δυνατόν να εφαρμοσθεί επειδή η Βουλή διαλύθηκε για να γίνουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ετσι η υπουργική απόφαση θα έπρεπε να οδηγήσει σε ανακοστολόγηση αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το «αργότερο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς ήδη υπήρχε η υπουργική απόφαση…», επισημαίνει υπηρεσιακός παράγοντας που συμμετείχε στη σύνταξή της, «αλλά αυτό θα οδηγούσε σε μειώσεις κυρίως των γενοσήμων και όχι μόνο φαρμάκων, εξαιτίας ενός μηχανισμού που είχε αποφασισθεί επί Ν.Δ., αλλά δεν είχε ακόμα ενεργοποιηθεί…».

Τελικά το δελτίο εξεδόθη στις 14/12/2015 και ίσχυσε ως εξής: για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 18-12-2015, για τις φαρμακαποθήκες από 4-1-2016, για τα φαρμακεία από 29-1- 2016. Πρακτικά δηλαδή τον ημερολογιακό χρόνο 2015 δεν έγινε ανακοστολόγηση των φαρμάκων.

Με αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανήλθε στην πεπατημένη του 2014 χωρίς να υιοθετήσει κάποιο διαρθρωτικό μέτρο. «Διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε περιθώρια να επιβάλουμε διαρθρωτικά μέτρα», είπε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος «και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε οριζόντιες περικοπές». Η έλλειψη ωστόσο διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η καθιέρωση πρωτοκόλλων, η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, ο περιορισμός του όγκου των συσκευασιών και ο ουσιαστικός έλεγχος των κρατικών νοσοκομείων οδήγησαν σε μέτρα όπως στην αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και στην καθιέρωση του νέου μηχανισμού για τα καινοτόμα σκευάσματα.

Εως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η φαρμακοβιομηχανία έχει την εικόνα ότι η ρύθμιση, που θα κάνει πολύ δυσκολότερη έως αδύνατη την κυκλοφορία νέων σκευασμάτων στην Ελλάδα, θα ισχύσει αναδρομικά και για όσα είχαν τιμολογηθεί τον Φεβρουάριο. Ηδη αρκετές εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους. Αμερικανική εταιρεία με στόχευση στα καινοτόμα φάρμακα έφτασε μάλιστα να περικόψει τις προηγούμενες εβδομάδες κατά 25 τις θέσεις εργασίας, θεωρώντας ότι δεν έχει πλέον νόημα η εισαγωγή και αδειοδότηση στην Ελλάδα καινοτόμων φαρμάκων, καθώς τα 6/10 της τιμής θα καταλήγουν με διάφορους μηχανισμούς και εκπτώσεις στην τσέπη του κράτους. Για να πολεμήσουν τη σχετική διάταξη, οι αμερικανικές εταιρείες ζήτησαν τη βοήθεια της πρεσβείας τους.

Οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με την επιμονή του υπουργείου Υγείας να μην επαναπαραχωρεί στον ΕΟΦ την ευθύνη για την είσπραξη προστίμων από φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, με αποτέλεσμα να εισπράττονται πολύ λιγότερα πρόστιμα από εκείνα που επιβάλλονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή