Οι Σαουδάραβες καλούν τις ΗΠΑ για επενδύσεις

Οι Σαουδάραβες καλούν τις ΗΠΑ για επενδύσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας αντλήσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά που δημιούργησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία εναποθέτει στο αμερικανικό κεφάλαιο τις προσδοκίες της για επενδύσεις στο έδαφός της. Η συγκυρία την ευνοεί, καθώς στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ριάντ ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδεύεται από τους διευθύνοντες συμβούλους της επενδυτικής JPMorgan, αλλά και της Exxon και της Boeing, που φιλοδοξούν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως τονίζει το Bloomberg, ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., και ο ομόλογός του της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, έχουν ήδη συμβόλαια με την Aramco. Της παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αρχική δημόσια εγγραφή της, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία. Η JPMorgan και η Citigroup ανέλαβαν πέρυσι ανάδοχοι στην έκδοση ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας 17,5 δισ. δολαρίων, και τον περασμένο μήνα στην έκδοση ισλαμικών ομολόγων 9 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Boeing Ντένις Μίλενμπουργκ και της Lockheed Μέριλιν Χιούσον θα επιδιώξουν να κλείσουν συμβόλαια για πωλήσεις όπλων στο Ριάντ.

Η εφημερίδα Washington Post προεξοφλεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει στον βασιλικό οίκο των Σαούδ τη μεγαλύτερη πώληση όπλων που έχει γίνει ποτέ. Αναμένεται, άλλωστε, πως η Aramco θα συνάψει τουλάχιστον 10 συμφωνίες με εταιρείες όπως η General Electric και οι εταιρείες υπηρεσιών πετρελαιοπηγών Schlumberger και Halliburton. Ζητούμενο για το Ριάντ είναι η δημιουργία μονάδων παραγωγής στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη μείωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο, χωρίς, όμως, κοινωνικά προβλήματα.

Είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο η επίσκεψη του πρίγκιπα Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο και η αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Ριάντ, που είχαν κλονιστεί από την προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα με τον πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό αντίπαλο του Ριάντ, την Τεχεράνη.

Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του σε ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στους τομείς ενέργειας, υποδομών, βιομηχανίας και τεχνολογίας. Το ύψος του εν λόγω προγράμματος ενδέχεται να φτάσει στα 200 δισ. δολάρια την επόμενη τετραετία. Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν έως τώρα περιοριστεί στη μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα και των δαπανηρών έργων υποδομής. Αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4%, όταν το 2011 κάλπαζε με ρυθμούς 10%.

Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, που έχει ακόμη διαθέσιμα 500 δισ. δολαρίων, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας αναμένεται να διοχετεύσει 40 δισ. δολάρια σε έργα υποδομής στις ΗΠΑ.

Βίζα σε Κινέζους, με αντάλλαγμα επένδυση 500.000 δολαρίων

Οι Κινέζοι που επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ εμπιστεύονται ένα όνομα: Τζάρεντ Κούσνερ, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times. Η οικογένεια του γαμπρού και ανώτατου συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να χρηματοδοτήσει με 150 εκατ. δολάρια την ανέγερση δύο κτιρίων με πολυτελή διαμερίσματα στο Τζέρσεϊ Σίτι, μέσω του προγράμματος EB-5. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1990 ως εργαλείο για την ανοικοδόμηση φτωχών περιοχών, προσφέρει άδεια διαμονής σε Κινέζους εάν επενδύσουν 500.000 δολάρια σε κατασκευαστικά σχέδια. Η ανανέωση του ΕΒ-5 συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνει χαλαρούς κανόνες και ελάχιστη παρακολούθηση. Για να προσελκύσουν επενδυτές από την Κίνα, η οικογένεια Κούσνερ έχει απευθυνθεί σε δύο μεσάζοντες: την εταιρεία Qiaowai και το Ταμείο Μετανάστευσης των ΗΠΑ. Η κινεζική Qiaowai υπόσχεται ασφαλείς επενδύσεις και πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ, έχοντας προσελκύσει Κινέζους επενδυτές για τη χρηματοδότηση αρκετών κατασκευαστικών έργων. Το Ταμείο Μετανάστευσης των ΗΠΑ έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση κεφάλαιων, αλλά είναι ισχυρή δύναμη όσον αφορά το λόμπινγκ. Στις αρχές του 2015 ξόδεψε 820.000 δολάρια για να μπλοκάρει αλλαγές στο πρόγραμμα EB-5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή