Η εαρινή συνάντηση της Αφροδίτης Λίτη και του Γιώργου Λάππα στον Πόρο

Η εαρινή συνάντηση της Αφροδίτης Λίτη και του Γιώργου Λάππα στον Πόρο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι στην τέχνη. Ζευγάρι για πάντα ακόμα και αν ο πρόωρος θάνατος του Γιώργου Λάππα τον χώρισε από την αγαπημένη του Αφροδίτη Λίτη το 2016. Ο δεσμός τους είναι πάντα ισχυρός και λειτουργεί στο διηνεκές όπως θα διαπιστώσει όποιος επισκεφθεί τον Πόρο αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου ανοίγουν δύο διαφορετικές ατομικές εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο τους. «Ιθύνων νους» των δίδυμων εγκαινίων, η δρ Ιστορίας της Τέχνης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολάλη, η οποία δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια, την πιο επιτυχημένη θερινή γκαλερί, τη Citronne. Γνωρίζοντας καλά και τους δύο γλύπτες, αποφάσισε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσει τη μνήμη του Λάππα από το να δείξει την εικαστική τους συμπόρευση.

Χθές Παρασκευή, άνοιξε τις πόρτες της η έκθεση με τις «Γλαύκες» της Λίτη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με θέμα «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και αποσκοπεί να αναδείξει τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της τέχνης. Αλλωστε, η Λίτη έχει θητεύσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για πολλά χρόνια και έχει ζυμωθεί βιωματικά με τα αρχαία γλυπτά. Τα γνωρίζει όπως η παλάμη του χεριού της.

Οι δικές της «Γλαύκες», ιερά πτηνά της Αθηνάς και σύμβολα της σοφίας, στέκονται ή πετούν στα κιονόκρανα και τις κεραμώσεις των αρχαίων ναών, σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τοποθετημένες ανάμεσα στα αρχαία σπαράγματα, ατενίζουν σιωπηλές τα εκθέματα του Μουσείου, με αυστηρότητα και γνώση για το παρελθόν και το παρόν, έτοιμες να διηγηθούν τις «αμφιλεγόμενες» ιστορίες τις οποίες διέσωσε η μυθική παράδοση.

Σήμερα το βράδυ εγκαινιάζεται στον χώρο της γκαλερί, η έκθεση «Φιγούρες και Σακίδια με αυτιά». Παρουσιάζονται 31 έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια, τα οποία καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1978-2015, δηλαδή από τα φοιτητικά του χρόνια έως τον θάνατό του. Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από τη σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του καλλιτέχνη. Οπως και στην έκθεση «Happy Birthday» που είχαμε δει στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη οι φιγούρες, κλέβουν την παράσταση. Σε μεγάλο και μικρό μέγεθος, από μπρούντζο, αλουμίνιο, ύφασμα, πλαστικό, ηλεκτρικές λυχνίες φτιάχνουν ένα δικό τους σύμπαν.

Γεννημένος στην Αίγυπτο το 1950 με σπουδές στην Αμερική, ο Λάππας ήταν ένας πολίτης του κόσμου, ικανός να κάνει ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, να βρίσκει συνδέσεις και εκλεκτικές συγγένειες, να συντονίζει ως μαέστρος ολόκληρο τον στρατό από τις ανθρώπινες μορφές. Η συμβίωσή του με μια γλύπτρια που αναζητούσε επίσης νέες μορφές και καινοτόμες φόρμες έδωσε και στους δύο την πνοή και το κουράγιο να βρουν ο καθένας τον δικό του δρόμο. H έκθεση του Λάππα διαρκεί μέχρι και τις 11 Ιουλίου και της Λίτη μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή