Το ημερολόγιο του αφηρημένου ταξιδιώτη

Το ημερολόγιο του αφηρημένου ταξιδιώτη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστο στέλεχος διεθνούς οργανισμού αναχωρούσε βιαστικά από την Αθήνα και ξέχασε στο lounge του αεροδρομίου χειρόγραφες σημειώσεις. Εικάζεται ότι είναι σελίδες από προσωπικό ημερολόγιο, τις οποίες αναγνώστης παρέδωσε στην εφημερίδα. Τις δημοσιεύουμε επειδή έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον, παραλείποντας εξομολογήσεις που αφορούν προσωπικά τον αφηρημένο ταξιδιώτη:

«Φεύγω με ευχάριστα νέα από την Ελλάδα. Η Βουλή ψήφισε τα μέτρα που είχαμε ζητήσει. Και τη μείωση συντάξεων. Ολων. Την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τη μείωση του αφορολογήτου. Ολων των φορολογουμένων. Τη μείωση κάποιων επιδομάτων. Οσων είπαμε. Βέβαια, κι εμείς κάναμε υποχωρήσεις. Πάντα πρέπει να δέχεσαι μικρές υποχωρήσεις όταν συζητάς με τοπικές κυβερνήσεις. Εχουν πολιτικές ανάγκες, θέλουν να επανεκλεγούν. Γι’ αυτό δεχθήκαμε τα περισσότερα μέτρα να ισχύσουν από το 2019, αφού κάνουν εκλογές. Επέμεναν να δεχθούμε ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν αν και εφόσον τα μέτρα αποδώσουν περισσότερο από όσο θέλουμε. Αν δηλαδή εισπράξουν περισσότερους φόρους απ’ ό,τι χρειάζεται, θα κάνουν παροχές. Τις ονόμασαν “αντίμετρα”. Φυσικά δεν είχαμε λόγους να αρνηθούμε να μαζέψουν περισσότερους φόρους και μετά να κάνουν συσσίτια ή ό,τι άλλο θέλουν! Εχω δει πολλούς πολιτικούς να κοροϊδεύουν ψηφοφόρους, αλλά αυτοί είναι κορυφαίοι. Μεγάλοι δεξιοτέχνες (σ.σ. «grands maîtres» στο κείμενο). Πήρα ιδέες. Θα τις εφαρμόσουμε και σε άλλες χώρες.

Ποιος είπε να φοβάσαι τους Ελληνες που φέρνουν δώρα ή κάτι παρόμοιο; Σίγουρα ισχύει.

Το πιο ωραίο είναι ότι, αφού ψήφισαν ότι θέλαμε, έκαναν, λέει, το καθήκον τους και περιμένουν. Τι; Εμάς, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας για το χρέος. Να μειώσουμε (θεωρητικά) το ελληνικό χρέος για να καταφέρουν να βγουν στις αγορές και να μην τους δανείζουμε εμείς αλλά να ενοχληθούν οι Γερμανοί που έχουν εκλογές. Ούτε οι Ούγγροι, οι Σουηδοί κ.λπ. Να χρηματοδοτηθούν κι από το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτά τα είχαμε ξεκαθαρίσει, πριν από τρία, τέσσερα χρόνια, αλλά παριστάνουν ότι τα ξέχασαν για να τα εμφανίσουν ως επιτυχία. Θα πανηγυρίσουν επειδή απέσπασαν, όσα θέλουμε να κάνουμε! Υποκλίνομαι.

Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν κέρδη από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Τα κέρδη που είχαν έως το 2013, τα είχαμε δώσει. Τα κέρδη των επόμενων ετών θα δώσουμε για τη μείωση του χρέους.

Θα επιμηκύνουμε 20 χρόνια, ίσως και πιο μακριά, τα δάνεια που είχαν πάρει από το EFSF. Και το 2100 να λήξουν τα ομόλογα, δεν πειράζει. Κανένας δεν ανησυχεί για το τι θα γίνεται το 2100. Ενα είναι σίγουρο: Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν θέλουν θόρυβο για την Ελλάδα. Εχουν σοβαρά θέματα να ασχοληθούν.

Το πιο ωραίο που άκουσα από τον πρωθυπουργό τους είναι ότι αν δεν γίνει ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμόσει όσα ψήφισαν! Ετσι εξασφάλισε την ψήφιση μέτρων με προϋπόθεση όσα συμφωνήσαμε ήδη να κάνουμε. Τέλεια!

Μου είπαν και κάτι που δεν κατάλαβα. Ο πρωθυπουργός τους δηλώνει τόσο χαρούμενος, που μπορεί να φορέσει γραβάτα! Περίεργοι άνθρωποι. Και κελεμπία να φορέσει λίγο μας απασχολεί. Αρκεί να γίνουν αυτά που είπαμε, τα επόμενα πέντε χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή