Νέο συμβόλαιο μέσω Brexit υπόσχεται η Μέι

Νέο συμβόλαιο μέσω Brexit υπόσχεται η Μέι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της και το πολιτικό της όραμα, τονίζοντας ότι πρόκειται να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα αλλά και να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι πρόκειται να οικοδομήσει τη βρετανική αξιοκρατία βοηθώντας τους φτωχούς και αίροντας όλα τα εμπόδια προς την κοινωνική κινητικότητα.

Στην πραγματικότητα, η πλατφόρμα της κυρίας Μέι για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου σηματοδοτεί μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες θέσεις των συντηρητικών κυβερνήσεων. Οπως η ίδια τόνισε, η εγκατάλειψη της Ε.Ε. δημιουργεί την πιθανότητα «ανοικοδόμησης μιας ισχυρότερης, δικαιότερης και ευδαίμονος Βρετανίας» με βάση «ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον λαό».

Σύμφωνα με το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, οι μετανάστες θα περιοριστούν στις 100.000, μία υπόσχεση που το κόμμα έχει σπάσει ήδη από το 2010. Ωστόσο, δεν προσδιορίζεται η ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία θα πρέπει να προσεγγίσει τον στόχο αυτόν. Πολλοί Βρετανοί, που κατά τον περασμένο χρόνο ψήφισαν υπέρ της εγκατάλειψης της Ε.Ε., είχαν ως κίνητρο τον έλεγχο της μετανάστευσης η οποία τον τελευταίο καιρό κορυφώθηκε.

Αυθαίρετος στόχος

Οταν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε., το νωρίτερο το 2019, θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο σε αυτούς που κινούνται προς τη χώρα. Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται πως ο στόχος των «δεκάδων χιλιάδων» είναι αυθαίρετος και ότι μπορεί να εμποδίσει τις εταιρείες από το να προσλαμβάνουν κάποιους εργάτες με στοιχειώδη προσόντα και ικανότητες. Ο Πολ Τζονσον, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Fiscal Studies, δήλωσε ότι η περικοπή της μετανάστευσης θα προκαλέσει ένα επιπλέον κόστος στους εργοδότες και στην οικονομία.

Η πλατφόρμα του Συντηρητικού Κόμματος υποδεικνύει ότι η Βρετανία πρόκειται να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις «με ένα πνεύμα πραγματικής συνεργασίας» και θα καταβάλει τα οφειλόμενα «με βάση έναν δίκαιο διακανονισμό των δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και των υποχρεώσεών του». Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία θα είναι ένα από τα κομβικά θέματα των διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Η Μέι δεσμεύτηκε να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μια κίνηση η οποία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη βρετανική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία της στερλίνας καταρρακώθηκε από τη στιγμή που οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το οικονομικό όραμα της κυρίας Μέι εμπεριέχει κάποιες απόψεις που θυμίζουν περισσότερο αυτές του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος παρά τις πολιτικές του Συντηρητικού Κόμματος, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που περιέχονται στο μανιφέστο των Συντηρητικών ξεχωρίζουν ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού έως το 2025, η αύξηση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, έτσι ώστε αυτό να φθάσει το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού έως το 2020, η αύξηση των ετήσιων δαπανών υγείας κατά 8 δισ. στερλίνες έως το 2022, η αύξηση των εισφορών επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν μετανάστες, η κατάργηση της επιδότησης χειμερινής θέρμανσης για εύπορους συνταξιούχους, η επιπλέον χρηματοδότηση σχολείων στην Αγγλία κατά 4 δισ. στερλίνες έως το 2022 και η ψήφιση νόμου στη Βουλή για κατάργηση του έφιππου κυνηγιού αλεπούς.

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει κατηγορίες στελεχών του κόμματός της, που εκτιμούν ότι το προεκλογικό μανιφέστο είναι υπερβολικά αριστερό και απομακρύνει το κόμμα από τις αρχές της Μάργκαρετ Θάτσερ, η κ. Μέι είπε την Πέμπτη: «Η Θάτσερ ήταν Συντηρητική, εγώ είμαι Συντηρητική και αυτό είναι ένα Συντηρητικό μανιφέστο».

Αυστηρή κριτική άσκησε στο μανιφέστο των Συντηρητικών ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η κ. Μέι επιτίθεται κατά των συνταξιούχων σε τρία μέτωπα: καταργώντας την ασφάλεια των συντάξεών τους, αφαιρώντας την επιδότηση θέρμανσης και επιβάλλοντας χρεώσεις σε όσους χρειάζονται την αρωγή των κοινωνικών υπηρεσιών», είπε ο κ. Κόρμπιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή