Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην 5η Δημοπρασία Ωρολογίων του οίκου Phillips στη Γενεύη είχε τον αριθμό 93, ήταν το ROLEX Ref. 6062 Triple Calendar Moon Phase «Bao Dai» και ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ, Bao Dai. Πουλήθηκε έναντι 5.066.000 ελβετικών φράγκων (4.636.248 ευρώ) και είναι πλέον το ακριβότερο Rolex που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ρολόι κατέχει αυτό το ρεκόρ. Το «Bao Dai» είχε βγει αρχικά σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2002 και τότε είχε πουληθεί για 370.000 ελβετικά φράγκα (338.612 ευρώ). Και τότε ήταν το ακριβότερο Rolex που είχε πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα από τότε, εάν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε 15 χρόνια η τιμή του σχεδόν 14πλασιάστηκε!

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips-1

Το ότι η τιμή του «Bao Dai» θα ήταν υψηλή ήταν κάτι το αναμενόμενο μεταξύ των connoisseurs, αν και κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα έφτανε τόσο ψηλά. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο ρολόι. Κατ’ αρχάς είναι το μοναδικό γνωστό αντίτυπο με κωδικό 6062 που έχει μαύρο καντράν και διαμαντένιες ενδείξεις της ώρας. Επιπλέον έχει βασιλική προέλευση και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Ας μάθουμε όμως λίγο περισσότερα για τον διάσημο ιδιοκτήτη του.

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips-2

Βρισκόμαστε στη Γενεύη την άνοιξη του 1954. Μετά τον πόλεμο της Ινδοκίνας, οι μεγάλες δυνάμεις συναντώνται στην Ελβετία για να διαπραγματευτούν με τους Βιετ Μινχ για το μέλλον του Βιετνάμ. Σε ένα διάλειμμα των συνομιλιών, ένας άνδρας βγαίνει από το Hotel des Bergues, όπου ελάμβαναν χώρα ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, για να πάρει λίγο αέρα. Δεν το γνωρίζει ακόμη, αλλά η χώρα του σύντομα πρόκειται να διχοτομηθεί και εκείνος θα μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βιετνάμ. Αποφασίζει να κάνει μία βόλτα, τα βήματά του όμως τον οδηγούν ακριβώς απέναντι, στο κοσμηματοπωλείο Chronomètrie Philippe Beguin που φημιζόταν για τα Rolex του.

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips-3

Το αίτημα του αυτοκράτορα προς τους υπαλλήλους του καταστήματος είναι απλό: θέλει το σπανιότερο και πολυτιμότερο Rolex που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Αφού απορρίπτει πλήθος διαφορετικών μοντέλων, το κατάστημα ζητά τελικά τη βοήθεια της Rolex, η οποία αποστέλλει έναν υπάλληλό της από τα εργαστήρια της εταιρείας στα προάστια της Γενεύης. Ο άνθρωπος αυτός φέρνει μαζί του ένα σπάνιο ρολόι: το Rolex Ref. 6062 σε κίτρινο χρυσό, με μαύρο καντράν και διαμάντια σε πέντε ενδείξεις της ώρας. Το ρολόι αυτό έμελλε να συνδεθεί για πάντα με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ, παίρνοντας ακόμη και το όνομά του: Bao Dai.

Τιμή-ρεκόρ για σπάνιο ROLEX στη δημοπρασία του οίκου Phillips-4

Εκτός από την ευγενή καταγωγή του, το ρολόι συμπυκνώνει τον γενετικό κώδικα της Rolex: κάσα Oyster, «perpetual» μηχανισμό κατασκευασμένο από τη manufacture Rolex και μία σπάνια complication: πλήρες ημερολόγιο μαζί με ένδειξη φάσεων της Σελήνης. Δεν είναι καθόλου περίεργο που έσπασε κάθε ρεκόρ και θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα ρολόγια όλων των εποχών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ρολόι εδώ και για τη Rolex εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή