Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Τσίπρα ενόψει Eurogroup

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Τσίπρα ενόψει Eurogroup

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει του σημερινού Eurogroup. 

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους και συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

«Να υπάρξει προσεχώς μια συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση από το περιβάλλον του.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Η Ελλάδα ελπίζει να επιτύχει μια συμφωνία για το χρέος, γράφει ο γαλλικός τύπος

Μια συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζει να επιτύχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, είναι ο τίτλος τριών μεγάλων γαλλικών εφημερίδων για το σημερινό Eurogroup.

Στο γήπεδο των πιστωτών της βρίσκεται πλέον η μπάλα, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για μέτρα λιτότητας, αναφέρει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, το οποίο τονίζει πως η Αθήνα ελπίζει ότι στο αποψινό Eurogroup οι δανειστές της θα συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στο σημερινό Γιούρογκρουπ εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, εδώ και μήνες αυτό το σχέδιο έχει πέσει σε τέλμα καθώς οι πιστωτές απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος (179% του ΑΕΠ).

Βαθιά ανήσυχο το ΔΝΤ αρνείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα νέο πακέτο διάσωσης, κάτι που η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έχει διαγράψει εντελώς. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Le Monde, η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας τα οποία εγκρίθηκαν «με πόνο καρδιάς» στις 18 Μαΐου, παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν εξοικονόμηση 4,9 δισ. ευρώ μέσα από νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Τα μέτρα λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοσθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2018, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ 2019 και 2021.

Είναι αρκετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων, αναρωτιέται στο μεταξύ η εφημερίδα Le Figaro, γράφοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συναντώνται σήμερα, για να αποφασίσουν για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης των δανείων. Σύμφωνα με την Figaro, στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τους πιστωτές της μία αυστηρή λιτότητα μόλις ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση και έκτοτε μόλις μετά βίας βγαίνει από τη ύφεση: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από μηδενική αύξηση το 2016.

Την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα η Ελλάδα μετά και τη ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, την προηγούμενη Πέμπτη, γράφει τέλος η εφημερίδα La Liberation.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή