Το ενδεχόμενο ενός νέου Γκεζί προβληματίζει τον Ερντογάν

Το ενδεχόμενο ενός νέου Γκεζί προβληματίζει τον Ερντογάν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο μιας νέας λαϊκής εξέγερσης, παρόμοια με αυτή της περιόδου της Υπόθεσης Γκεζί, προβληματίζει τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας, την στιγμή που ο ίδιος επιστρέφει στην ηγεσία του κόμματος του και ετοιμάζεται για σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Πριν από λίγες ώρες, οι διωκτικές αρχές εισέβαλλαν στις κατοικίες δυο ακτιβιστών με το σκεπτικό ότι επιχειρούν να δώσουν το έναυσμα για έναν νέο λαϊκό ξεσηκωμό.

Η αστυνομία της Άγκυρας θέτει υπό κράτηση δυο απεργούς πείνας. Πρόκειται για την ακαδημαϊκό Νουριγιέ Γκιουλμέν και τον δάσκαλο Σεμίχ Όζακτσα. Οι δυο εκπαιδευτικοί έχασαν τις δουλειές τους μετά το πραξικόπημα με απόφαση της κυβέρνησης.

Εδώ και 75 ημέρες, σε κεντρικό σημείο της Άγκυρας, οι δυο ακτιβιστές υψώνουν την φωνή τους κατά της κυβέρνησης και πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Πριν από λίγες ώρες, καθώς η τουρκική κοινή γνώμη ήταν απασχολημένη με τους πανηγυρισμούς για την νίκη της Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στις κατοικίες των δυο ακτιβιστών και στην συνέχεια τους έθεσαν υπό κράτηση. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη και των δυο δικηγόρων που αντιστάθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και στην απόφαση της σύλληψης των ακτιβιστών.

Με την σύλληψη των δυο ακτιβιστών, η κατάσταση υγείας των οποίων έχει επιδεινωθεί, το πολιτικό θερμόμετρο σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα στην γειτονική Τουρκία. Ομάδες της τουρκικής αντιπολίτευσης βγαίνουν στους δρόμους. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σπεύδουν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους με αξιοσημείωτη καθυστέρηση.

Στην νέα εξέλιξη ξεχωρίζουν δυο σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, οι διωκτικές αρχές ξεκαθαρίσουν ότι υποχρεώθηκαν να συλλάβουν τους ακτιβιστές επειδή η Τουρκία οδηγούταν σταδιακά σε μια νέα Υπόθεση Γκεζί, ένα στοιχείο που αποσιωπούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

Δεύτερον, η τουρκική αντιπολίτευση εκφράζει προβληματισμό και απογοήτευση για την απάθεια της Δύσης και των δημοκρατικών χωρών απέναντι στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή