Ζημίες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ζημίες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Νοέμβριο. Για μια ακόμη φορά, η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε το επενδυτικό κλίμα. Αυτή τη φορά, η Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο και όχι το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν κέρδη άνω του 0,44% λίγο πριν από το κλείσιμο. Οι μετοχές του αμυντικού και του τεχνολογικού κλάδου εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κέρδη λόγω των συμφωνιών πώλησης όπλων που υπέγραψε ο κ. Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία, ύψους 350 δισ. δολαρίων.

Στην Ισπανία, ο δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 0,39%, αφού οι Σοσιαλιστές επέλεξαν τον Πέδρο Σάντσες ως αρχηγό του κόμματος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι είχε καταφέρει προηγουμένως να περάσει αρκετά μέτρα από το Κοινοβούλιο, με τη στήριξη των Σοσιαλιστών, ύστερα από την αποχώρηση του κ. Σάντσες τον Οκτώβριο του 2016 από την ηγεσία των Σοσιαλιστών. Αναλυτές κάνουν λόγο για εκλογές στην Ισπανία σε δώδεκα μήνες. Στο Παρίσι καταγράφηκαν οριακές απώλειες (-0,03%).

Παράλληλα, το ευρώ εκτοξεύθηκε στο ζενίθ επταμήνου, φθάνοντας τα 1,1265 δολάρια, έπειτα από σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πως έχει υποχωρήσει κατά πολύ και έχει κάνει πολύ φθηνά τα προϊόντα της χώρας. Σε ομιλία ενώπιον φοιτητών στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ κατηγόρησε την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την υποχώρηση του ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να διολισθαίνει κατά 0,15%. Γερμανικές εισηγμένες εταιρείες επωφελούνται από το «φθηνό» ευρώ, διότι καθιστά πιο ελκυστικές τις εξαγωγές τους. Τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενόψει εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017, προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Εξαίρεση αποτέλεσε το Λονδίνο, όπου η πτώση της στερλίνας οδήγησε σε άνοδο 0,34% τον δείκτη FTSE-100, επειδή ωφελούνται οι εξαγωγές της χώρας. Προσδοκίες για παράταση του «παγώματος» στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ ενίσχυσαν την τιμή του αργού στα 50,70 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του Brent στα 53,88 δολάρια, αντίστοιχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή