Συνδρομή Interpol για τις κλοπές στα νοσοκομεία

Συνδρομή Interpol για τις κλοπές στα νοσοκομεία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… Λουξεμβούργο ψάχνουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. την άκρη του νήματος για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της χώρας. Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι η αστυνομία απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Interpol, ζητώντας πληροφορίες για αντίστοιχες κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή σε νοσοκομείο του Λουξεμβούργου: την 23η Απριλίου, άγνωστοι αφαίρεσαν από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, Centre Hospitalier de Luxembourg, 20 καινούργια ενδοσκόπια (γαστροσκόπια και κολονοσκόπια) αξίας πάνω από 800.000 ευρώ. Πλέον, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι διωκτικές αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι τα πολύτιμα κλοπιμαία να καταλήγουν σε χώρες των Βαλκανίων ή της Αφρικής, όπου ανθεί η μαύρη αγορά ιατρικών μηχανημάτων. Στο Νοσοκομείο Βόλου μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί. Αυτό τουλάχιστον έχει καταθέσει στην αστυνομία ο ένας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο και συνομίλησε με τον έναν από τους δράστες.

Το μπαράζ διαρρήξεων – κλοπών άρχισε να εκτυλίσσεται τη 15η Mαΐου από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χθες καταγράφηκαν επιπλέον τρία περιστατικά στα Νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Λαμίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες «τρύπωσαν» στα γαστρεντερολογικά ιατρεία και κλινικές και αφαίρεσαν γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και βρογχοσκόπια αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μόνο στην περίπτωση του «Aγίου Σάββα» η αξία του εξοπλισμού που εκλάπη υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ. Αρμόδιοι αξιωματικοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι πίσω από τα τέσσερα περιστατικά βρίσκεται το ίδιο κύκλωμα διαρρηκτών. Μάλιστα, οι παράλληλες έρευνες της Ασφάλειας Αττικής και των αρμόδιων υπηρεσιών σε Μαγνησία, Λάρισα και Λαμία αναμένεται να συντονιστούν κεντρικά από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο «τσιλιαδόρος»

Η κλοπή στο Νοσοκομείο Βόλου έγινε αντιληπτή στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, χάρη στην παρατηρητικότητα ενός γιατρού από την ακτινολογική κλινική. Φέρεται να είδε ένα νεαρό άτομο με τζόκεϊ και έναν μαύρο σάκο να πηδάει από το παράθυρο του γαστρεντερολογικού εργαστηρίου και να το βάζει στα πόδια. Εγινε αυτοψία και διαπιστώθηκε ότι η πόρτα του εργαστηρίου ήταν παραβιασμένη, ενώ από το εσωτερικό είχαν αφαιρεθεί δύο γαστροσκόπια αξίας περίπου 30.000 ευρώ. Οι δράστες δεν βρήκαν τα νέου τύπου ενδοσκόπια που φυλάσσονταν σε ντουλάπα στο ίδιο γραφείο, ενώ υπάλληλος του νοσοκομείου φέρεται να είδε και να μίλησε στα αγγλικά με τον έναν από τους δράστες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του υπαλλήλου, ο ύποπτος παρίστανε τον επισκέπτη ενώ στην πραγματικότητα είχε ρόλο «τσιλιαδόρου».

Σε Λάρισα και Λαμία, αντίστοιχα, οι κλοπές έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες αφαίρεσαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια αξίας 15.000 ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση συνολικά τέσσερα ενδοσκοπικά μηχανήματα αξίας περίπου 100.000 ευρώ. Στα τρία νοσοκομεία της περιφέρειας δεν υπάρχει εγκατεστημένο κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, ενώ στον «Αγιο Σάββα» υπάρχει αλλά είχε τεθεί πρόσφατα εκτός λειτουργίας. Στο εξωτερικό, πλην του Λουξεμβούργου, παρόμοια κρούσματα κλοπών έχουν καταγραφεί σε Καναδά, ΗΠΑ και Πορτογαλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή