Μείωση τουριστικών εσόδων και αφίξεων το α΄ τρίμηνο

Μείωση τουριστικών εσόδων και αφίξεων το α΄ τρίμηνο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xειρότερες επιδόσεις είχε ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις αφίξεις ξένων επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και τον Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τουριστικά έσοδα τόσο σε επίπεδο τριμήνου (513,2 εκατ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο μήνα (203, 3 εκατ. ευρώ) έπεσαν χαμηλότερα ακόμη και σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα του 2015. Ετσι, η Ελλάδα έχασε και φέτος το στοίχημα της επιμήκυνσης της περιόδου, τουλάχιστον, στην αρχή της σεζόν, ενώ παρέμεινε στα χαρτιά ο στόχος για 12μηνο τουρισμό. Τον Μάρτιο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,8% και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών κατά 0,2%, ενώ για το τρίμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% και οι αφίξεις κατά 1,8%. Πάντως, για το υπόλοιπο της σεζόν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δείχνουν ότι θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες στη χώρα.

Εκτός από την Ελλάδα, στους χαμένους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου περιλαμβάνεται και η Τουρκία, ενώ στους κερδισμένους προορισμούς βρίσκονται η Ισπανία και η Κύπρος. Στην Τουρκία για το τρίμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 16,5% (2,2 δισ. ευρώ), ενώ στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 13,2% (13,6 δισ. ευρώ) και στη Κύπρο για το δίμηνο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 22,9% (82 εκατ. ευρώ). Στην Κύπρο, οι ιθύνοντες του τουρισμού αναφερόμενοι στην περασμένη χειμερινή σεζόν μιλούν για μία από τις καλύτερες περιόδους όλων των εποχών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκτιμήσει για φέτος αφίξεις 28 εκατ. ξένων τουριστών και τουριστικά έσοδα μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει επισημάνει ότι στις διεθνείς αφίξεις περιλαμβάνεται, πλέον, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που έχουν μετακομίσει τα τελευταία χρόνια για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή