Καθησυχαστικός ο Ραχόι μετά την επάνοδο Σάντσες

Καθησυχαστικός ο Ραχόι μετά την επάνοδο Σάντσες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, διαβεβαίωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μία ημέρα μετά το σοκ που προκάλεσε η επάνοδος του Πέδρο Σάντσες στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο Ραχόι ηγείται εδώ και επτά μήνες κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται στην ανοχή των Σοσιαλιστών, δεύτερου σε ισχύ κόμματος στο Κοινοβούλιο. Η υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου είχε γίνει δυνατή αφότου οι «βαρώνοι» του PSOE εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Σάντσεθ, ο οποίος ήταν αντίθετος με αυτήν τη λύση.

Ωστόσο, στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ο Σάντσες επικράτησε με ποσοστό 50,9% έναντι της εκλεκτής των «βαρώνων» και κυβερνήτου της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ, η οποία περιορίστηκε στο 40%. Ο ισπανικός Τύπος κάνει σήμερα λόγο για «επανάσταση της βάσης» των Σοσιαλιστών και για «πολιτικό σεισμό» στην Ισπανία, προβλέποντας σκλήρυνση της στάσης του PSOE έναντι του Ραχόι.

Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ΡΡ έχει περάσει αρκετά νομοσχέδια από το Κοινοβούλιο, παρά την αντίθεση του PSOE, χάρη στην υποστήριξη του φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος Ciudadanos. Πολιτικοί αναλυτές στη Μαδρίτη δεν θεωρούν πιθανό να καταθέσει στο ορατό μέλλον ο Σάντσες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σε κοινό μέτωπο με το αριστερό κόμμα Podemos. Αφενός γιατί η έγκριση μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει την υπερψήφισή της ή τουλάχιστον αποχή από τους Ciudadanos, αφετέρου διότι δεν θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει στις κάλπες. Η πρώτη δοκιμασία θα έρθει τις προσεχείς εβδομάδες, όταν το Κοινοβούλιο κληθεί να εγκρίνει, με καθυστέρηση, τον προϋπολογισμό του 2017. Ο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποδέχθηκαν χθες με μικρή πτώση τις εξελίξεις στην Ισπανία, οι οποίες τροφοδότησαν κάποιους φόβους για επάνοδο της αστάθειας στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή