ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μείωση έως 30% και με... επιφυλάξεις οι νέες συντάξεις

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συντάξεις με επιφύλαξη για μία σειρά αιτήσεων που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά θα εκδίδει ο ΕΦΚΑ, παρότι έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μέρες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που επέβαλε νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Χθες, το ταμείο εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τον υπολογισμό των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, που θα οδηγήσει σε συντάξεις μειωμένες ακόμη και κατά 30% σε σχέση με τις παλιές. Με αυτήν εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των περίπου 60.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται ήδη σε αναμονή, χωρίς όμως να λύνονται όλα τα ανοικτά θέματα. Η εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν ακόμη και υψηλόμισθους εργαζομένους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης σε χαμηλές συντάξεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν συντάξιμο μισθό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ και περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς θα δουν μεσοσταθμικές απώλειες έως και 20%, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις οι απώλειες μπορεί να φθάσουν έως και το 30%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 13 Μαΐου 2016 και μετά, οι νέες συντάξεις θα αποτελούνται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Η ανταποδοτική θα καθορίζεται από τις συντάξιμες αποδοχές ή το εισόδημα για το οποίο καταβλήθηκαν εισφορές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών. Στην περίπτωση των μισθωτών, οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται ως ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου σε όλο τον ασφαλιστικό βίο. Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών της περιόδου μεταξύ 2002 και της ημέρας που προηγήθηκε της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Από το 2017 και κάθε επόμενο έτος, η περίοδος αναφοράς θα αυξάνεται κατά ένα έτος. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ως συντάξιμες αποδοχές θεωρείται το εισόδημα το οποίο υπόκειται σε εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο πλασματικός χρόνος που αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά, όπως είναι για παράδειγμα ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας ή τακτικής ανεργίας ή ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης/λοχείας δεν θα συνυπολογίζεται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών κατά τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης. Θα μετράει μόνο για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος, χωρίς όμως να προσαυξάνει το ποσό της σύνταξης.

Για τις περιπτώσεις των ασφαλιζόμενων παράλληλα σε δύο εργασίες, ασφαλιστέες και οι δύο στον ίδιο πρώην φορέα (π.χ. ΙΚΑ), καθώς και για εκείνες που αφορούν παράλληλη ασφάλιση, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην έκδοση νέας εγκυκλίου. Νέες οδηγίες αναμένονται και για την περίπτωση υπολογισμού της εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις αλλοδαπών από χώρες πλην της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης για τις περιπτώσεις προσαύξησης της τελικής σύνταξης, σε όσους κατέβαλαν αυξημένες εισφορές. Εξειδικευμένες οδηγίες θα πρέπει να εκδοθούν και για τις περιπτώσεις υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης των αυτοαπασχολουμένων και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα ερμηνείας, ο ΕΦΚΑ θα εκδίδει αποφάσεις με σχετική επιφύλαξη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ