Kυρ. Mητσοτάκης: Τα μέτρα δεν είναι οι δέκα εντολές

Kυρ. Mητσοτάκης: Τα μέτρα δεν είναι οι δέκα εντολές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα δεν είναι οι δέκα εντολές. Οι πολιτικές αλλάζουν και, πάντως, οι αλλαγές στα υψηλά πλεονάσματα στα οποία έχει εγκλωβίσει τη χώρα η κυβέρνηση είναι διεκδικήσιμες. Είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα και πολύ πιο εμφατικά, στον απόηχο της ψήφισης των μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής και στο ξετύλιγμα του δικού του θετικού αφηγήματος που εντείνεται στη δεύτερη φάση της «γαλάζιας» στρατηγικής με μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων και περιοδειών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να αποδομεί τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν –μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση– αλλά και την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι είναι απαξιωμένη στα μάτια της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όμως, όλο και περισσότερο μιλάει για το δικό του αφήγημα, ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το πρόσταγμα για την ανάγκη να δοθεί περισσότερο βάρος στις ιδέες και στις προτάσεις, παράλληλα με τη δυναμική αντιπολίτευση, είχε δώσει από το βήμα της τελευταίας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το επανέλαβε προ ημερών από την Αίγινα, μιλώντας για έναν ρεαλιστικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Αυτό επιδιώκει να ξεδιπλώσει στις όλο και πιο συχνές δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ αναμένεται να το κάνει και στην περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα συνοδευτεί και από μήνυμα ανανέωσης του κόμματος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση των μελών του Μητρώου Στελεχών από τη συμπρωτεύουσα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο που επαναλαμβάνει ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Και αυτή για τον πρόεδρο της Ν.Δ. περνάει μέσα από την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με έμφαση στη μείωση των φόρων και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προμετωπίδα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., την οποία υπογραμμίζει με έμφαση τις τελευταίες μέρες, διαμηνύοντας ότι θα «διεκδικήσει» καλύτερους όρους από τους δανειστές. «Τα μέτρα δεν είναι κάτι σαν τις 10 εντολές. Μπορεί να αλλάζουν. Και αυτό το κάναμε και στο παρελθόν, μειώνοντας φορολογικές επιβαρύνσεις. Θα διεκδικήσουμε, λοιπόν, από τους δανειστές μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ», σημείωσε (στην ιστοσελίδα voria.gr).

Το χρέος

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε χθες την άποψή του ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα του χρέους, ενώ άφησε αιχμές ότι η τάση της κυβέρνησης να καθυστερεί ενδέχεται να προσφέρει δικαιολογίες ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και περνάει στη δεύτερη φάση του σχεδίου του για να ενισχύσει τις συμμαχίες του με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να ενδυναμώσει την απήχηση του αφηγήματός του και στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο αίτημα για πολιτική αλλαγή, σημειώνοντας ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει, αλλά ότι δικαιώθηκε. Την ίδια ώρα, επανήλθε στην υπόθεση Σαββίδη, σημειώνοντας ότι «άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και η υποχρέωση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή του συμφέροντος των πολιτών».

Οδηγός η Cosco

Κεντρικό πυλώνα της οικονομίας χαρακτήρισε τη ναυτιλία ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Για την επιβατηγό ναυτιλία είπε ότι κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη, χρειάζεται όμως οργανωμένη πολιτική κινήτρων από την πλευρά του κράτους. Αναφορά έκανε στο παράδειγμα της Cosco. «Είναι αναγκαία η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Η Cosco είναι οδηγός για το πώς πρέπει να κινηθεί το κράτος. Το παράδειγμα του Πειραιά είναι μάθημα και δείχνει τον δρόμο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή