Ρευστότητα με εγγύηση έντοκα γραμμάτια αντλούν ξανά οι τράπεζες

Ρευστότητα με εγγύηση έντοκα γραμμάτια αντλούν ξανά οι τράπεζες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου γίνονται, ύστερα από πολύ καιρό, και πάλι δεκτά στη διατραπεζική αγορά από ξένες τράπεζες ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές repos με έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τη δραστική βελτίωση του κλίματος για τη χώρα, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πρόκειται για μικρού ύψους και περιορισμένης χρονικής διάρκειας συναλλαγές, ωστόσο αποτελούν ισχυρό σημάδι ότι ο «ελληνικός κίνδυνος» αρχίζει να γίνεται και πάλι αποδεκτός και η χώρα σαν να βγαίνει από τον «πάγο». Η βελτίωση των συνθηκών αποτυπώνεται επίσης στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και στα μεγάλα κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει από τη διατραπεζική αγορά περίπου 19 δισ. ευρώ ρευστότητας, ενώ το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο, το αντίστοιχο ποσό είχε περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των συνθηκών στη διατραπεζική αγορά, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στη μείωση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω ELA, παρά την υποχώρηση των καταθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τον Απρίλιο η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώθηκε επίσης από την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Fraport (περιφερειακά αεροδρόμια) καθώς και τη σταθεροποίηση των καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενέκρινε την πρότασή της για τη μείωση του ορίου άντλησης ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) στα 45,3 δισ. ευρώ από 46,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου, μείωση που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Επιπλέον, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσεις– μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ιανουάριος και Φεβρουάριος ήταν «άσχημοι» μήνες με σημαντικές εκροές καταθέσεων (αλλά και επιδείνωση της ποιότητας χαρτοφυλακίων των τραπεζών), ενώ τον Μάρτιο σημειώθηκε μικρή βελτίωση. Ο Απρίλιος ήταν ουδέτερος, ενώ τον Μάιο η εικόνα είναι θετικότερη. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι συνθήκες από εδώ και πέρα τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και ευρύτερα στην οικονομία μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά, ιδίως εάν μέσα στο καλοκαίρι έχουμε θετικές εξελίξεις και στο ζήτημα του χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή