ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Νετανιάχου για την «εξέγερση» υπουργών

ISABEL KERSHNER / THE NEW YORK TIMES

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο πρέσβης των ΗΠΑ Φρίντμαν, σε εκδήλωση την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στο Ισραήλ πριν ακόμη το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ. Εξοργισμένος, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναγκάσθηκε να διατάξει τους υπουργούς του να παραστούν στην τελετή υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας πληροφορηθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς σκόπευαν να απουσιάσουν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είχε χρόνο να τους χαιρετίσει.

Ο Νετανιάχου αντιμετώπισε, επίσης, την Κυριακή πραγματική εξέγερση των δεξιών υπουργών του, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμφωνία τους για μικρές πρωτοβουλίες στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι ισραηλινές αρχές για τη διοργάνωση της επίσκεψης Τραμπ, με μέρος του ισραηλινού Τύπου να χαρακτηρίζει την επίσκεψη «υστερική» αντί «ιστορικής».

Ακόμη και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τραμπ στο Τείχος των Δακρύων στάθηκε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. Ο Νετανιάχου είχε εκφράσει την επιθυμία να συνοδεύσει τον Τραμπ και την οικογένειά του στο Τείχος, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει την ισραηλινή κυριότητα της Ιερουσαλήμ. Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, απέρριψαν την ιδέα του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η επίσκεψη θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα.

Την Κυριακή, Αμερικανοί σύμβουλοι του Τραμπ ζήτησαν την ακύρωση του χθεσινού δείπνου με τον υπουργό Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για το αίτημά τους αυτό. Στο δείπνο επρόκειτο να παραβρεθούν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τίλερσον, η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ.

Τέλος, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον εξαιρετικά σύντομο χρόνο της επίσκεψης του Τραμπ στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να μην αφιερώσει περισσότερα από 15 λεπτά στο μνημείο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ