Αρνηση εμβολιασμού μόνο με δήλωση γονέα

Αρνηση εμβολιασμού μόνο με δήλωση γονέα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δηλώνουν εγγράφως ότι αρνούνται να εμβολιάσουν το παιδί τους θα υποχρεώνονται όσοι γονείς εμφανίζονται διστακτικοί έναντι των εμβολιασμών. Το έντυπο με την έγγραφη άρνηση θα καταχωρίζεται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Σε αυτή την παρέμβαση προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της τάσης «σκεπτικισμού» έναντι των εμβολίων που έχει αρχίσει δειλά να καταγράφεται και στη χώρα μας, από αρκετούς γονείς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση αυτής της τάσης θα αναλάβει και ο οικογενειακός παιδίατρος, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί το υπουργείο, ο οποίος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της «κουλτούρας της πρόληψης», στην οποία εντάσσεται και ο εμβολιασμός.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας. Οπως ανέφερε, στην Ελλάδα το πρόβλημα προς το παρόν δεν είναι μεγάλο, όμως οι παιδίατροι και οι επαγγελματίες υγείας έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι προβληματίζονται και έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Αυτό που χρειάζεται είναι με σοβαρότητα η πολιτεία να ενισχύσει την κουλτούρα της πρόληψης», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα ΠΦΥ. Οπως είπε, το βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στο πλαίσιο της νέας ΠΦΥ, στον οποίο θα καταγράφεται η εμβολιαστική κάλυψη και επομένως ο οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να παρακολουθεί και να κατευθύνει τους γονείς. «Υπάρχει μία σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο, το οποίο θα καταχωρίζεται στο βιβλιάριο υγείας και άρα στον ηλεκτρονικό φάκελο. Ετσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή