Υδρογονάνθρακες: Την Πέμπτη, η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης τριών περιοχών

Υδρογονάνθρακες: Την Πέμπτη, η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης τριών περιοχών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες φαίνεται να ενεργοποίησε το υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των παραχωρήσεων που εκκρεμούν από τον Φεβρουάριο του 2016. Χθες το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι, την Πέμπτη το πρωί, ο υπουργός Γ. Σταθάκης θα υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας με τα ΕΛΠΕ και της Αιτωλοακαρνανίας στην Energean Oil & Gas. Για τις τρεις περιοχές υπάρχουν συσσωρευμένα ευρήματα από προηγούμενες έρευνες που δεν τελεσφόρησαν.

Στις δύο ελληνικές εταιρείες, ΕΛΠΕ και Energean Oil, έχουν παραχωρηθεί τρεις ακόμη χερσαίες περιοχές. Στα ΕΛΠΕ έχει παραχωρηθεί ήδη η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και με σημαντικές ενδείξεις από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχει κάνει ο όμιλος και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Τα ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι στον Πατραϊκό υπάρχει κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Εdison.

Σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, της Total και της Edison έχει παραχωρηθεί επίσης το υποθαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο. Η παραχώρηση έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού, τα ΕΛΠΕ ανακηρύχθηκαν προτιμητέος επενδυτής για δύο ακόμη περιοχές και συγκεκριμένα το οικόπεδο 1 βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για τα οποία αναμένεται η οριστικοποίηση των συμβάσεων.

Στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΕΛΠΕ βρίσκεται και μία «παγωμένη» εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25% από κοινού με την καναδική Calfrac που κατέχει το 75%. Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού της. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για πολύ σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή αυτή του Θρακικού Πελάγους, το 70% αυτής στο οποίο εντοπίζονται και τα σημαντικότερα ευρήματα, βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια και η διερεύνησή της προϋποθέτει επίλυση ζητημάτων που άπτονται της διπλωματίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη της εταιρείας Ρόμερτσον ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου μπορεί να υπάρχουν αποθέματα έως και 1 δισ. βαρελιών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατ. βαρέλια του Πρίνου.

Κοίτασμα δυτ. Κατακόλου

Στην Εnergean έχει παραχωρηθεί η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και το κοίτασμα του δυτικού Κατακόλου. Η περιοχή των Ιωαννίνων εντάσσεται γεωλογικά στην Ιόνια ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία, έχουν ανακαλυφθεί αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου. Tα εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής Ιωαννίνων υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Το κοίτασμα του δυτ. Κατακόλου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 35-40 εκατ. βαρέλια, ανακαλύφθηκε από την κρατική ΔΕΠ Α.Ε. το 1981-1982.Η Energean Oil ελέγχει το μοναδικό στην Ελλάδα υπό παραγωγή κοίτασμα του Πρίνου. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα του Πρίνου ανέρχονται σε 40 εκατ. βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή του σε 3.500 βαρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή