Προσφυγή συνδικαλιστών στο ΣτΕ κατά σύστασης Δημόσιας Αρχής Εσόδων

Προσφυγή συνδικαλιστών στο ΣτΕ κατά σύστασης Δημόσιας Αρχής Εσόδων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 3 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 6 δημόσιοι υπάλληλοι, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που προβλέφθηκε με τον νόμο 4389/2016 και λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2017. Οπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Αρχή καταργεί ουσιαστικά στην πράξη βασικές και καθοριστικές αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών και 6 πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και νυν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ. Με την αίτησή τους ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ που εκδόθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1036960/2017 απόφαση της Αρχής που υπογράφεται (10.3.2017) από τον διοικητή της Γεώργιο Πιτσιλή. Παράλληλα, προσβάλλουν και ως αντισυνταγματικό τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ.

Στην αίτησή τους υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η σύσταση της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος, καθώς αφενός ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και αφετέρου είναι πολιτικά ανεύθυνη και δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρότι υποκαθιστά την κυβέρνηση.

Eπισημαίνουν ταυτόχρονα την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Επίσης, η ΑΑΔΕ διαδέχθηκε τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία λειτουργούσε σχεδόν στο ίδιο πλαίσιο που λειτουργεί σήμερα η ανεξάρτητη αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή