Ε.Ε.: Εξοδος από Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος μετά τη συμφωνία για χρέος

Ε.Ε.: Εξοδος από Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος μετά τη συμφωνία για χρέος

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ωστόσο η έξοδός της από τη λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έξοδος από τη ΔΥΕ θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προόδου για την Ελλάδα και θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού και να διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει να μειώσει το (δημοσιονομικό) έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, νέο που είναι καλό», δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μοσκοβισί συνέδεσε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου και την εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με την έξοδο από τη ΔΥΕ. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων που γίνονται στο Eurogroup θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και η «επίσημη απόφαση για την άρση (της ΔΥΕ) θα ληφθεί όταν έχουν εξεταστεί όλες οι πτυχές», είπε χθες ο κ. Μοσκοβισί. «Μπορούμε να πούμε πως κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας πως «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ήδη τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας». Και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες πως η μόνη προϋπόθεση που απομένει ώστε να βγει η Ελλάδα από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελέγχου είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. «Αυτό που λείπει είναι, όντως, η δεύτερη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως το πρόγραμμα εκτελείται καλά. Η Ελλάδα εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016 και η Κομισιόν προβλέπει πως το 2017 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα εισήλθε εκ νέου στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος το 2015 και παραμένει σε αυτήν μαζί με Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία. Παραμένει ασαφές αν η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από τη ΔΥΕ τους επόμενους μήνες ή αν η λήψη της απόφασης θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι το 2018.

Αντιθέτως, η Πορτογαλία (και η Κροατία) ανταμείφθηκε για τη σκληρή προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,0% του ΑΕΠ το 2016. Ολόκληρη η Ευρωζώνη κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά της το 2016, περιορίζοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ, εκτίμησε χθες η Επιτροπή. Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποίησε τη Γαλλία πως θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και την Ιταλία πως θα πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της. Η σύσταση της Επιτροπής για τερματισμό της ΔΥΕ για την Πορτογαλία «αποτελεί σημείο καμπής», δείχνοντας πως η χώρα έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και πως «η εμπιστοσύνη προς την πορτογαλική οικονομία αρχίζει να αντανακλάται στους διεθνείς θεσμικούς οργανισμούς», ανακοίνωσε χθες το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών. «Είναι πράγματι ένα πολύ καλό και πολύ σημαντικό νέο για την Πορτογαλία, για την πορτογαλική οικονομία, για τον πορτογαλικό λαό», είπε χθες ο κ. Μοσκοβισί.

Κατά τα άλλα η Κομισιόν προβλέπει πως η Γαλλία θα καταφέρει να μειώσει εφέτος το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ αλλά ότι το 2018 αυτό θα αυξηθεί στο 3,2% και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Τέλος για μία ακόμη χρονιά η Κομισιόν αναγνώρισε πως η Γερμανία εμφανίζει υπερβολικά υψηλό πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο ώστε να το μειώσει, ωστόσο δεν ενεργοποίησε τη διαδικασία Υπερβολικών Μακροοικονομικών Ανισορροπιών κατά του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή