Το Λονδίνο απειλεί τις Βρυξέλλες με αποχώρηση από διαπραγμάτευση

Το Λονδίνο απειλεί τις Βρυξέλλες με αποχώρηση από διαπραγμάτευση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζουν σε τεταμένο κλίμα οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βρετανίας, με τις Βρυξέλλες να επαναβεβαιώνουν τη διαπραγματευτική θέση των «27» και το Λονδίνο να απειλεί μέχρι και με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι να καθοριστεί ο λογαριασμός εξόδου της Βρετανίας και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία. Παράλληλα, η ΕΚΤ προτείνει τη μεταφορά των οίκων εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ από το Λονδίνο σε χώρα της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε χθες την επεξεργασία της διαπραγματευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, επαναλαμβάνοντας τη βασική θέση ότι δεν πρόκειται να συζητήσει μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για το ποσόν που οφείλει η Βρετανία στην Ενωση. «Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η Βρετανία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, όπως και εμείς (θα τηρήσουμε) τις δικές μας», δήλωσε χθες ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. «Πρέπει να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς, πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης όπου θα οικοδομήσουμε τη μελλοντική μας σχέση», είπε ο κ. Μπαρνιέ από τις Βρυξέλλες. Το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε. θα δοκιμάσει από την αρχή κιόλας την πολύπλοκη διαπραγμάτευση Βρυξελλών-Λονδίνου και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να την εκτροχιάσει προτού καλά καλά αρχίσει.

Την Κυριακή, ο υπουργός Brexit της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις απείλησε, μέσω συνέντευξης στους London Times, ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, αν και πρόσθεσε πως η επίτευξη συμφωνίας παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο. «Δεν πρέπει απλώς να φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε (τις διαπραγματεύσεις), πρέπει να είμαστε σε θέση να αποχωρήσουμε. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είμαστε σε θέση, αν χρειαστεί, να το κάνουμε (να αποχωρήσουμε)», είπε ο κ. Ντέιβις, σχολιάζοντας πως ακόμη και αν οι Βρυξέλλες ζητήσουν την καταβολή ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, αυτό θα ήταν «πολλά χρήματα». Το πρόβλημα είναι πως το ποσόν που ετοιμάζεται να ζητήσει η Κομισιόν για λογαριασμό των «27» κυμαίνεται μεταξύ 50 δισ. ευρώ, όπως έχει εκτιμήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 100 δισ. ευρώ. Το ποσό αφορά χρηματοδοτικές δεσμεύσεις (ευρωπαϊκά προγράμματα) που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο της Ε.Ε., την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών υπαλλήλων της Ε.Ε. και άλλες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα 45 χρόνια που η Βρετανία είναι μέλος της Ενωσης.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ε.Ε. αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, δηλαδή έντεκα ημέρες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, δήλωσε χθες ο κ. Μπαρνιέ. Η Ε.Ε. επανέλαβε χθες τη θέση πως δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για τη μελλοντική εταιρική σχέση των δύο πλευρών, αν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον λογαριασμό εξόδου και το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τόνισε χθες πως η Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας στην περίπτωση που η Βρετανία χαλαρώσει πολύ το κανονιστικό της πλαίσιο μετά την έξοδο από την Ε.Ε., στην προσπάθεια να κερδίσει οικονομικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ε.Ε. πρέπει να «αναπτύξει μηχανισμούς» ώστε να αποκρούσει μια τέτοια προσπάθεια και «να διαπραγματευτεί πολύ σχολαστικά τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία», προειδοποίησε χθες η κ. Μέρκελ. Αρκετοί υπουργοί των «27» τόνισαν χθες πως προτεραιότητα είναι να καθοριστεί το νομικό καθεστώς των Ευρωπαίων στη Βρετανία και ο λογαριασμός εξόδου. «Είναι σαφές πως αν κολλήσουμε στο οικονομικό θέμα, τότε δεν θα περάσουμε στη δεύτερη φάση», προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή