ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική αβεβαιότητα, Brexit και αγορές

JAMIE McGEEVER / REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Ιστορία έχει δείξει ότι στη Βρετανία πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, όχι πάντως για πολύ καιρό, οι αγορές δεν έχουν υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, όσοι επενδυτές μελετούν το παρελθόν για να προβλέψουν τι θα συμβεί με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και έναν άλλον παράγοντα, ο οποίος είναι το Brexit. Για πολλά χρόνια, οι βρετανικές αγορές υπολείπονταν σε επιδόσεις από τις άλλες διεθνείς αγορές τους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Την καλύτερη εικόνα δίνουν οι εκλογές του 2001 και του 2005, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονταν από τις αγορές.

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις βρετανικές εκλογές. Η ανάλυση της μονάδας Διαχείρισης Πλούτου της UBS (UBS Wealth Management) δείχνει ότι κατά μέσον όρο ήταν 3,4% μειωμένη η απόδοση των μετοχών των βρετανικών ομίλων, εν συγκρίσει με τις μετοχές των λοιπών διεθνών ομίλων το τρίμηνο μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1970 έως το 2010. Λόγου χάρη, υπό τη σημαία του Εργατικού Κόμματος, ο Τόνι Μπλερ κατάφερε να επιτύχει νίκες από το 1997 έως το 2007, οι οποίες ήταν απολύτως αναμενόμενες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με σαφήνεια. Ανάλογη είναι η εικόνα αυτήν την περίοδο για το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών. Το μοναδικό ερώτημα έχει να κάνει με το μέγεθος της νίκης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Δεν πρόκειται για εκλογές όπου ο ένας αντίπαλος έχει μικρή διαφορά από τον άλλο. Μάλλον θα έχουμε μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2001 ή του 2005, όταν είχαν επικρατήσει οι Εργατικοί», προβλέπει ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων της Nomura. «H στερλίνα δείχνει λιγότερο ευάλωτη και το σκληρό Brexit έχει συνεκτιμηθεί κατά κάποιον τρόπο από τους χρηματιστές». Η Βρετανή πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί αφενός να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και αφετέρου για την πλήρη απομάκρυνση της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Το δίμηνο μετά τις εκλογές του 2001 η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχώρησε μόλις 1,1% και 3% μετά τις εκλογές του 2005 – η κλίμακα της πτώσης έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση του δολαρίου, χάρη στο ότι η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε αυξήσει τα επιτόκια. Πάντως, σε ανάλυση του Reuters φαίνεται ότι τις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις στη Βρετανία η στερλίνα είχε υποχωρήσει κατά μέσον όρο 1,3% τον προηγούμενο και τον επόμενο μήνα της αναμέτρησης. Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η πτώση είναι μικρότερη σε σχέση με την κατά 10% κατάρρευση της λίρας μετά το δημοψήφισμα του 2016. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Βρετανίας έχει υποχωρήσει κατά 15 μονάδες βάσης και ο δείκτης Ftse 100 κατά 2,7% τον προηγούμενο και τον επόμενο μήνα των εκλογών.

Κατά την Καρολάιν Σίμονς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Βρετανικών Επενδύσεων της μονάδας Διαχείρισης Πλούτου της UBS, από το 1970 και μετά οι μετοχές των βρετανικών επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις αντίστοιχες άλλων διεθνών ομίλων κατά 33% τους μήνες μετά την επικράτηση των Συντηρητικών και κατά 25% μετά τη νίκη των Εργατικών. Σύμφωνα με την ανάλυση της κ. Σίμονς, όσο περνάει ο καιρός μετά την αναμέτρηση και η αβεβαιότητα υποχωρεί, συνήθως οι επενδυτές πατούν πιο γερά στα πόδια. Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει διαφορά λόγω Βrexit. Τέλος, αναφέρεται ότι στους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και η νίκη της Μέι θα είναι καλό νέο γι’ αυτούς. Αλλά λίγοι αναλυτές αναμένουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, εφόσον υπάρχει ασάφεια ως προς τους όρους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ