Μαραθιά: Κυκλαδίτικο, μίνιμαλ, μοντέρνο χωρίς δηθενιές

Μαραθιά: Κυκλαδίτικο, μίνιμαλ, μοντέρνο χωρίς δηθενιές

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο νόστιμο πρωινό των Κυκλάδων!

Η θέση: Στην αμμουδερή παραλία του Αγίου Φωκά, γύρω στα 2 χιλιόμετρα απόσταση από τη Χώρα της Τήνου.

Η ατμόσφαιρα: Ο κύριος χώρος του εστιατορίου χωρίζεται από τη θάλασσα με ένα μικρό επαρχιακό δρόμο. Όσο ζεσταίνει ο καιρός, μέρος του σκηνικού μετακομίζει επάνω στην αμμουδιά, στο ξύλινο ντεκ, σε μια απόλυτα καλοκαιρινή κατάσταση.

Το φαγητό: Ο Μαρίνος Σουράνης, ιδιοκτήτης της Μαραθιάς και μάγειρας από καρδιάς, είναι άνθρωπος μερακλής και οραματιστής. Χωρίς να δημιουργεί θόρυβο, εξελίσσει τη δουλειά που γίνεται στο μαγαζί του, με πολύ στέρεα βήματα, με άποψη και κυρίως με πολύ όρεξη και κέφι. Ένα από τα βασικά προσόντα του είναι ότι ξέρει να διαλέγει συνεργάτες, τους οποίους εμπιστεύεται και στους οποίους δίνει βήμα για να δείξουν τις ικανότητές τους. Καθένας μέσα στη κουζίνα της Μαραθιάς έχει το πόστο του σύμφωνα με τις δεξιότητές του.

Μαραθιά: Κυκλαδίτικο, μίνιμαλ, μοντέρνο χωρίς δηθενιές-1

Ο Μαρίνος αγαπάει τα αλίπαστα και τα συντηρητέα, καταπιάνεται με τουρσιά, τσάτνεϋ και μαρμελάδες, φτιάχνει ωραιότατη φρίσα στο λάδι, αυγοτάραχο και λακέρδα, καρίκι (παραδοσιακό τηνιακό τυρί ωριμασμένο σε κούφια κολοκύθα), κέτσαπ με μήλο, μαρμελάδα πιπεριάς και εξαιρετικά τηνιακά αγκιναράκια λαδιού. Ο σεφ Στέφανος Μαραγκός από την άλλη διαχειρίζεται αφενός τα ψάρια που τον προμηθεύουν καθημερινά οι ψαρόβαρκες από τη Χώρα, τα Υστέρνια και τον Πάνορμο, κι αφετέρου ντόπια ζαρζαβατικά και κρέατα, για να ετοιμάσει κλασικά, αλλά και ευφάνταστα, πιάτα όπως ψαρόσουπα με φρέσκο ψάρι, σουπιά στον ατμό με το μελάνι της και με Ασύρτικο κρασί με συνοδευτικό σερραϊκό κουσκούς, μοσχαράκι με τη ντόπια μπίρα Νήσο και καρότα, χοιρινό μπούτι με μέλι θυμαρίσιο Τήνου, κ.ά. «Χρησιμοποιούμε ότι βγάζει το νησί, γι’ αυτό και δεν έχουμε καθόλου όστρακα και γαρίδες, καλαμάρια εκτός εποχής, ούτε και χταπόδι κατεψυγμένο.

Επίσης, αν δεν μου αρέσει η πρώτη ύλη που θα βρω στην αγορά, μπορεί να παραλείψουμε κάποιο πιάτο, κι αντίστοιχα αν βρούμε κάποιο ενδιαφέρον υλικό θα δημιουργήσουμε πιάτο ημέρας», εξηγεί ο Μαρίνος.Δεν κρύβω ωστόσο ότι στην τελευταία μας επίσκεψη εκείνο που μας εντυπωσίασε περισσότερο, είναι η ντάμα που έβγαλε από το μανίκι του ο Μαρίνος. Η κουμπάρα του, Κυριακή Δασύρα, μια οικιακή μαγείρισσα/ζαχαροπλάστισσα, ανέλαβε να ετοιμάζει ένα πρότυπο πρωινό πολλών αστέρων! Οι εντυπωσιακές κι άκρως απολαυστικές δημιουργίες της, προσαρμόζονται κι αυτές, στο ίδιο μοτίβο με το φαγητό κι ακόμα περισσότερο, αναλόγως με την εποχή, την έμπνευση της μαγείρισσας και τα υλικά που βρίσκουν στην αγορά.Έτσι δύο μέρες σερί δε θα βρούμε τα ίδια παρασκευάσματα, είναι όλα ημέρας – τυχερό το 24μελές προσωπικό που δοκιμάζει καθημερινά τα καλούδια που μένουν από το μπουφέ!

Μαραθιά: Κυκλαδίτικο, μίνιμαλ, μοντέρνο χωρίς δηθενιές-2

Μια γεύση από όσα ενδέχεται να συναντήσετε στο πρωινό τους: τάρτα με βρώμη καραμελωμένα κρεμμύδια και κάππαρη, αλμυρό κέικ με γραβιέρα Τήνου και σύκο, γλυκιά τάρτα με αχλάδι, κέικ καρότου με γλάσο τυριού, αυγά φουρνιστά με ντομάτα και χοιρομέρι, τηγανίτες με μέλι και ντόπιο τυρί ζυμωμένο με κανελοζάχαρη, καλαμποκόψωμο με κολοκύθα, τηγανίτες πατάτας με καραμελωμένα κρεμμύδια, μικρά ταρτάκια με διάφορα φρούτα, και άλλα λαχταριστά! Το όλον πλαισιώνεται από τηνιακά τυριά, ντόπια λούζα, φρέσκο γάλα και βούτυρο από τη Τήνο, μαρμελάδες του Μαρίνου, φρέσκα φρούτα και χυμούς στη πλειοψηφία τους από το νησί.

Ο λογαριασμός: Για γεύμα ή δείπνο περίπου 20-30€ το άτομο χωρίς τα ποτά. Για μπουφέ πρωινού με καφέ 15€ το άτομο.

Η κάβα: Για την ώρα η λίστα με τα εμφιαλωμένα είναι μικρή και περιλαμβάνει τα κρασιά από τα 4 οινοποιεία του τηνιακού αμπελώνα, κι επίσης τις ντόπιες μπίρες Νήσος.

Επιπλέον πληροφορίες: Στον επάνω όροφο και πίσω από το εστιατόριο λειτουργούν 9 διαμερίσματα πρόσφατα ανακαινισμένα, λιτά διακοσμημένα και καλαίσθητα, με μοντέρνα, κυκλαδίτικη αισθητική. Τα διαμερίσματα και το εστιατόριο λειτουργούν όλο το χρόνο, εκτός από τη περίοδο των Χριστουγέννων. Το πρωινό σερβίρεται από 8.00-11.30, από 1 η Απριλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου και για εξωτερικούς επισκέπτες, ενώ τον υπόλοιπο καιρό μόνο για τους πελάτες των διαμερισμάτων.

Μαραθιά,

Άγ. Φωκάς, Τήνος,

Τ/22830-23249.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή