Τουρκία: 260 νέα εντάλματα σύλληψης κατά οπαδών του Γκιουλέν

Τουρκία: 260 νέα εντάλματα σύλληψης κατά οπαδών του Γκιουλέν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα περισσότερα από 260 νέα εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρούν υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στην Κωνσταντινούπολη η εισαγγελία ζήτησε την προσαγωγή 144 στρατιωτικών που φέρονται να είναι οπαδοί του Γκιουλέν, πραγματοποιώντας ακολούθως εφόδους και προχωρώντας σε περίπου είκοσι συλλήψεις.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 124 ανθρώπων, οι οποίοι φέρεται να χρησιμοποιούσαν το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που σύμφωνα με τις αρχές ήταν το εργαλείο επικοινωνίας των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι μεταξύ των 124 ανθρώπων που καταζητούνται στην Άγκυρα, 33 εργάζονταν στην τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφοριών (BTK), 36 στην Αρχή Αγορών Κεφαλαίου (SPK) και 55 σε ιδιωτικά σχολεία που διαχειρίζονται οι γκιουλενιστές και τα οποία έχουν κλείσει οι αρχές.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι επικεφαλής μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», η οποία εισχώρησε στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να οικοδομήσει ένα «παράλληλο κράτος».

Ωστόσο, ο ιερωμένος, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δηλώνει από την πλευρά του ότι ηγείται ενός δικτύου σχολείων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων που έχουν ως σκοπό τους να προωθήσουν το προοδευτικό και φωτισμένο Ισλάμ.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή