NEWSLETTER

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαγωγή» στην Ολλανδία

Στα ολλανδικά από τον οίκο De Geus κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το έκτο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα και σεναριογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου «Γραφικός χαρακτήρας», το οποίο αποτελείται από 67 σύντομες αυτοβιογραφικές ιστορίες. Εργα του συγγραφέα έχουν εκδοθεί στα ιταλικά, τα γερμανικά, τα σερβικά, τα γαλλικά, το πολωνικά κ.ά., ενώ το μυθιστόρημα «Το γονίδιο της αμφιβολίας» μεταφράζεται στα σλοβενικά και τα κινεζικά. Ο «Γραφικός χαρακτήρας» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το παρελθόν αλλιώς

Τους τρόπους με τους οποίους οι «εναλλακτικές εκδοχές» του παρελθόντος καταργούν το όριο ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ιστορική πραγματικότητα θα διερευνήσει η βραβευμένη με Booker συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Χίλαρι Μάντελ στη σειρά πέντε διαλέξεων, που θα μεταδοθούν ζωντανά από το Radio 4 του BBC. «Υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία, τη μυθοπλασία και το γεγονός ή κινούμαστε διαρκώς ανάμεσα στα δύο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Observer, προειδοποιώντας πως ορισμένες φορές έχουμε την τάση να νομίζουμε πως βλέπουμε το παρελθόν ενώ απλά κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.

Δον Κιχώτης των βιβλίων

Aπό τον Νοέμβριο του 2016, το Μπρονξ του 1,4 εκατ. κατοίκων είναι η μοναδική από τις πέντε περιφέρειες της Νέας Υόρκης χωρίς ούτε ένα βιβλιοπωλείο! Χάρις στη Noelle Santos, όμως, αυτό σύντομα θα αλλάξει. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια και ανεξάντλητη επιμονή η Σάντος κατάφερε να μαζέψει 150.000 δολάρια και σε λίγο καιρό, το The Lit Bar, ένα βιβλιοπωλείο και wine bar, θα αρχίσει να λειτουργεί. Η ίδια δηλώνει ότι «στο Μπρονξ διαβάζουμε. Δεν δημιουργώ μια αγορά, αλλά τη διασώζω, γι’ αυτό και το σύνθημά μας είναι “το Μπρονξ φλέγεται από επιθυμία για ανάγνωση”». Το The Lit Bar θα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά μέχρι τότε η Σάντος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ δραστήριο book club.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή