First world problems

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, στην Ιταλία ψηφίστηκε νόμος που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των παιδιών έως 6 ετών για την εγγραφή τους στο σχολείο. Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 7.000 ευρώ, αλλά και με παραπομπή στη Δικαιοσύνη για να εξεταστεί ακόμα και η αναστολή της γονικής μέριμνας. Τα μέτρα στοχεύουν να αναχαιτίσουν το ισχυρό αντιεμβολιαστικό ρεύμα που σαρώνει τη χώρα, το οποίο έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της ιλαράς με τη μορφή της επιδημίας. Μόνο φέτος έχουν καταγραφεί 2.395 κρούσματα της νόσου από 250 το 2015. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Τζεντιλόνι κατηγορεί για την υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ιταλία το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, που έχει υποστηρίξει ότι τα εμβόλια συνδέονται με τη λευχαιμία, τον καρκίνο, τον αυτισμό κ.ά.

Φυσικά, έχει ανοίξει η συζήτηση για το εάν η αφαίρεση της επιμέλειας αποτελεί θεμιτό ή αυταρχικό μέτρο. Από τη μία πλευρά, η άρνηση εμβολιασμού αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά, δεδομένου ότι εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για άλλα άτομα γύρω του. Από την άλλη, το μέτρο επηρεάζει και το μόνο μέρος που δεν έχει ευθύνη, το παιδί. Οι μισοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται εντατικοποίηση της ενημέρωσης γύρω από τα εμβόλια, οι άλλοι μισοί ότι η πληροφορία είναι διαθέσιμη, τι κάνεις όμως όταν ο άλλος αρνείται να τη δει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη γωνιά του κόσμου έχουμε το περιθώριο να συζητάμε σε φιλολογικό επίπεδο γι’ αυτά τα θέματα.

Η συζήτηση για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους αποτελεί την επιτομή του first world problem. Η βρεφική θνησιμότητα και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής αποτελούν υπαρκτά προβλήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οχι πολύ παλιά, ήταν η πραγματικότητα και στην Ευρώπη. Οι παππούδες μας είχαν να διηγηθούν διάφορες ιστορίες για αδερφάκια που δεν μεγάλωσαν ποτέ χτυπημένα από παρωτίτιδα ή ερυθρά. Εξαιτίας των εμβολίων, όμως, οι παιδικές ασθένειες σκοτώνουν σήμερα λιγότερα παιδιά απ’ ό,τι σε κάθε άλλη περίοδο της Ιστορίας, αποτρέποντας σε ετήσια βάση 2-3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και ιλαρά (ΠΟΥ).

Κι όμως, σε αυτές τις πολυτελείς συνθήκες της γενικής ανοσίας, στον ανεπτυγμένο κόσμο το αντιεμβολιαστικό κίνημα συνεχώς γιγαντώνεται. Μέσα στη θολούρα της αντίδρασης στο κατεστημένο, τις βιομηχανίες, το σύστημα, δεν διακρίνουμε καν ποιον πόλεμο έχουμε ήδη κερδίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή