Μαζί, μπροστά στον Ερντογάν

Μαζί, μπροστά στον Ερντογάν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η διολίσθηση του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται. Οι ακρότητες δεν σημειώνονται πλέον μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν περιορίζονται στο επίπεδο της ρητορικής. Φθάνουν και σε ξυλοδαρμούς στις πλατείες της Ουάσιγκτον. Απέναντι από την οικία του Τούρκου πρέσβη στην αμερικανική πρωτεύουσα, διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά της τουρκικής πολιτικής, μέχρι που ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έδωσε οδηγίες να τύχουν της «πρέπουσας» αντιμετώπισης.

Το αιματοκύλισμα διαδηλωτών, που κατεγράφη από τις κάμερες, προκάλεσε τη δυσφορία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και κορυφαίων Αμερικανών πολιτικών. Η πιο ηχηρή αντίδραση προήλθε από τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, Τζον Μακέιν, ο οποίος μίλησε για «τραμπούκους» του Ερντογάν και ζήτησε την απέλαση του Τούρκου πρέσβη.

Μεθαύριο ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας. Το κλίμα θα είναι βαρύ για τον άνθρωπο που κάνει ό,τι μπορεί για να θέσει εν αμφιβόλω τον ρόλο –στην πορεία ίσως και αυτή ακόμη τη συμμετοχή– της χώρας του στην ισχυρότερη συμμαχία του πλανήτη.

Στις ήδη τεταμένες σχέσεις με τους «φασίστες» Ευρωπαίους και τα «εγγόνια των ναζί», προστίθεται τώρα και η διπλωματική ένταση με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί σχέδια εμβάθυνσης της εμπορικής και ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Ορθώς η Αθήνα αναζητεί τη συνεργασία, όχι τη σύγκρουση, αλλά μπροστά στον απρόβλεπτο Ερντογάν οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, έτοιμη να διαχειρισθεί με ωριμότητα και τη διορατικότητα μια ενδεχομένως ριζικά διαφορετική «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Το σκηνικό είναι εύφλεκτο και οι σχεδιασμοί που πρέπει να γίνουν υπερβαίνουν πρόσωπα, παρατάξεις και κυβερνητικές θητείες. Οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό θα συνεχιστούν, όμως όταν δοκιμάζονται οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, γεννώντας εθνικούς κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, δεν έχουμε την πολυτέλεια του εσωτερικού διχασμού. Σε άλλες εποχές το θέμα θα χειρίζονταν ο Μολυβιάτης και ο Λιβάνης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και «πυροτεχνήματα» για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με χαμηλούς τόνους και τον κατάλληλο «εθνικό συντονισμό» στο παρασκήνιο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση, όπως και τις εγκαταστάσεις που ήδη διαθέτουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή