Εκ του ασφαλούς «όχι» από τους ΑΝΕΛ για το τέμενος

Εκ του ασφαλούς «όχι» από τους ΑΝΕΛ για το τέμενος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε πολιτικό και κοινοβουλευτικά ορθό πλαίσιο, έχει προσλάβει το μοντέλο της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέσω της (ούτως ή άλλων προβληματικής, την περίοδο των Μνημονίων) διαδικασίας της νομοθέτησης. Το νέο «κρούσμα» σήμερα αφορά την καταψήφιση από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ διάταξης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας η οποία ρυθμίζει θέματα λειτουργίας του υπό ανέγερση ισλαμικού τεμένους.

Αν δεν στήριζαν με την ψήφο τους την εν λόγω διάταξη άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε η εν λόγω διάταξη «δεν θα περνούσε» από τη Βουλή και το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο. Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα είχε μια καταψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, είναι η αιτιολογική έκθεση της κυβέρνησης, στην οποία υπογραμμίζεται με έμφαση πως η χώρα είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη στο πεδίο των διεθνών – διακρατικών σχέσεών της. Ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Κων. Κατσίκης με την τοποθέτησή του αιτιολόγησε την καταψήφιση επικαλούμενος τις αρχές του κόμματος, καταδεικνύοντας εν προκειμένω ότι οι «αρχές» των ΑΝΕΛ βαρύνουν περισσότερο των εθνικών συμφερόντων.

Στην έκθεση, συγκεκριμένα, τονίζεται: «Το ζήτημα (του Τεμένους) τίθεται σταθερά στις διμερείς διεθνείς συναντήσεις ως πάγιο αίτημα από όλα τα ενδιαφερόμενα μουσουλμανικά κράτη εδώ και πολλά έτη (ενδεικτικά αναφέρουμε τα έτη 1940, 1948, 1951, 1956, 1971, 1979, 1985, 1986, 1989), με αποτέλεσμα η Ελλάδα όχι μόνο να αντιμετωπίζει συνεχείς διαμαρτυρίες από φίλιες χώρες, αρνητικές αναφορές σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις για τη θρησκευτική ελευθερία και διαβήματα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ενός ισχυρότατου διεθνή οργανισμού με 57 μουσουλμανικά κράτη – μέλη), αλλά και να προσφέρονται κράτη ή ακόμα και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση των δαπανών κατασκευής του», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά Και προστίθεται: «Η έλλειψη ισλαμικού τεμένους έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διεθνής εικόνα και αξιοπιστία της χώρας μας όχι μόνο σε διμερές διακρατικό επίπεδο, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς και fora όπου διεξάγεται τακτικός και θεσμικός διάλογος για τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών».

Ο κ. Κατσίκης, εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ είπε: «Εμείς, συνεπείς στην πάγια πολιτική μας τακτική και θέση μας και σε συνέχεια αυτής, το άρθρο αυτό που αφορά το μουσουλμανικό τέμενος θα το καταψηφίσουμε». Παράδοξων συνέχεια. Πέραν αυτής της παραμέτρου, υπάρχει ασφαλώς και μια δεύτερη η οποία έχει σχέση με τα εσωτερικά του συγκεκριμένου κόμματος: Ο έχων την ιδιότητα να εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ στη συζήτηση του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου, δηλώνει ευθαρσώς ότι καταψηφίζει ένα νομοθέτημα, το οποίο ωστόσο συνυπογράφει, ως υφυπουργός Παιδείας άλλο στέλεχος του ίδιου κόμματος, ο κ. Κων. Ζουράρης! Σημειώνεται, βεβαίως, πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι «κραδασμοί» καταγράφονται: Και άλλες φορές στο παρελθόν, οι ΑΝΕΛ έχουν καταψηφίσει νομοθετικές διατάξεις της συγκυβέρνησης που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει καταγραφεί και περίπτωση κατά την οποία ενώ ως εισηγητής ο κ. Κατσίκης έχει τονίσει πως το κόμμα του λέει «όχι» σε άρθρο νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ παρενέβη «διορθωτικά»: Με μια δήλωση εντός Κοινοβουλίου που εξέθετε τον εισηγητή, υποστήριξε ότι όσα είχε πει ήταν «προσωπικές» απόψεις του, προσθέτοντας και με αυτό τον τρόπο νέα ερωτήματα για την ποιότητα της νομοθετικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι συγκυβερνώντες.

Το νέο σημερινό περιστατικό, όπως ήταν φυσικό, δεν πέρασε απαρατήρητο: “Καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε εμείς το πρόβλημά σας για την εν λόγω διάταξη, αλλά οι συνεργάτες σας στην Κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ”, σχολίασε η κυρία Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στον Υπουργό Παιδείας. “Πάλι κάποιοι άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αφού οι συνεταίροι μας δεν γουστάρουν τέτοια και τους αντικαθιστούμε με κάποιους άλλους, πρόθυμους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε με καυστική διάθεση από την πλευρά του ο κ. Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι). “Η συνέχεια της συνεργασίας μας (με το ΣΥΡΙΖΑ) και έντιμη θα είναι και παραγωγική θα είναι και θα καταφέρνει να συνθέτει τη θέση με την αντίθεση και θα διαφέρει από άλλες κυβερνητικές συνεργασίες του παρελθόντος και θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα γι' αυτό το λόγο, διότι εμείς καταφέρνουμε να μη λέμε ναι σε όλα, αλλά καταφέρνουμε συγχρόνως και να συμπορευόμεθα. Εμείς είμαστε εκείνοι που διδάξαμε τον πολιτικό πολιτισμό και δεν αποτελούμε πρόβλημα, αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση» απάντησε ο κ. Κατσίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή