Καμμένος: Η Τουρκία δεν σεβάστηκε τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη

Καμμένος: Η Τουρκία δεν σεβάστηκε τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Τουρκία παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός πολεμιστή την ώρα που τον τιμά η πατρίδα του» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από την Κάρπαθο, για τη σημερινή συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο.

Τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατήγγειλε σήμερα ο κ. Καμμένος από την Κάρπαθο, όπου είχε μεταβεί με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ένδεκα χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα, έναν νέο αξιωματικό που άφησε πίσω του μια οικογένεια, πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό. Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» σχολίασε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος δε «προς φίλους και εχθρούς, προς τους συμμάχους, αλλά και προς όλους εκείνους που κατά καιρούς βρέθηκαν απέναντι στην Ελλάδα», επισήμανε ότι «η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο, αλλά και την ηθική» και υπογράμμισε: «Ποτέ η Ελλάδα δεν θα προσέβαλε τη μνήμη ενός πολεμιστή, ανεξαρτήτως αν ήταν εχθρός της, την ώρα που τον τιμά η πατρίδα του».

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δύο ελικόπτερα. Καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε ισάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο και ανατολικά της Ρόδου. Η μία παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου έγινε από το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών που πέταξε μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε του FIR Αθηνών πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου και οι άλλες τρεις παραβιάσεις έγιναν από τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ιπτάμενα μέσα της γείτονος αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Σκύρο. Τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι πρώτη φορά που η γείτονα επιδεικνύει μία τέτοια συμπεριφορά. Στις 19 Απριλίου, οπότε ο ελληνικός στρατός έχασε τέσσερα στελέχη του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κατά την πτώση του ελικοπτέρου UH1H στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει δύο φορές πάνω από την Κίναρο –δύο τουρκικά F-16 και δύο F-4 στα 26.000 πόδια, και δύο F-16 στα 22.000 πόδια.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 26 Μαΐου ολοκληρώνεται η φετινή παναεροπορική εθελοντική αιμοδοσία σε όλες τις μονάδες και τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, με το μήνυμα «Προσφέρω αίμα, δηλώνω παρών».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή