«Ασέβεια που δεν αρμόζει στους πιο βάρβαρους στρατούς»

«Ασέβεια που δεν αρμόζει στους πιο βάρβαρους στρατούς»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένδειξη ασέβειας, η οποία δεν αρμόζει «ούτε στους πιο βάρβαρους στρατούς του κόσμου», χαρακτήρισε τις χθεσινές παραβιάσεις των Τούρκων πάνω από το Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, κατά τη διάρκεια της τελετής απόδοσης τιμών στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε προ 11 ετών όταν τουρκικό Φάντομ συγκρούστηκε με το F-16 που πλοηγούσε.

«Την ώρα που η Ελλάδα τιμούσε έναν ήρωα, έναν νέο αξιωματικό που άφησε πίσω του μια οικογένεια, πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό. Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», είπε εν προκειμένω ο κ. Καμμένος. Σημειώνεται ότι οι παραβιάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό Αιγαίο από δύο τουρκικά F-16, τα οποία αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά Μιράζ-2000. Παραβιάσεις έγιναν, επίσης, από ελικόπτερα, πρακτική η οποία είναι σχετικά νέα. Ο ΥΠΕΘΑ είπε επίσης πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν «καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Στις χθεσινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Κάρπαθο προς τιμήν του σμηναγού Ηλιάκη, παρευρέθησαν, εκτός από τον κ. Καμμένο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ Ν. Τσούνης και Χρ. Χριστοδούλου.

Σήμερα ολοκληρώνεται η τουρκική άσκηση «Denizkurdu ’17» («Θαλασσόλυκος»), με γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, όπως και χθες, ακολουθήθηκε η πρακτική της έκδοσης NAVTEX, είτε για τη δέσμευση περιοχών εκτός της τουρκικής δικαιοδοσίας είτε προκειμένου να προωθηθεί ο ισχυρισμός πως οι σταθμοί της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Σμύρνης ή Αττάλειας είναι και εκείνοι που έχουν την ευθύνη για μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

Χθες, ημέρα παρουσίασης της άσκησης σε ξένες αντιπροσωπείες και διακεκριμένους επισκέπτες (DV day), έγινε γνωστό ότι στη φετινή «Denizkurdu» χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πύραυλοι αέρος-επιφανείας τουρκικής κατασκευής. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι «Τεμρέν» κατασκευάζονται από την τουρκική βιομηχανία Ρόκετσαν και είναι μικρής εμβελείας, περίπου 8 χιλιομέτρων. Εχουν εφαρμοστεί από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε ελικόπτερα τύπου SH-60 Seahawk, από τα οποία πραγματοποιήθηκαν και οι βολές στο πλαίσιο της άσκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή