Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα κερδών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και στην αμερικανική αγορά οι δείκτες προσέγγισαν ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το δολάριο υποχώρησε προς ένα καλάθι μεγάλων νομισμάτων. Οι ειδήσεις από την Ευρωζώνη ήταν καλές, με τον δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) να δείχνει πως ο κλάδος της μεταποίησης αναπτύχθηκε τον Μάιο με τον πιο γρήγορο ρυθμό μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. Παράλληλα, τα στοιχεία φανερώνουν ότι η γερμανική οικονομία κινείται δυναμικά «με φουλ τις μηχανές της», ενώ και η γαλλική οικονομία ανακτά τον ρυθμό της – κάτι ιδιαίτερα θετικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οπως επισημαίνει στο Bloomberg ο Μπιλ Μπλέιν, επικεφαλής τμήματος κεφαλαιαγορών της Mint Partners στο Λονδίνο, «είναι αρκετοί οι επενδυτές που έχασαν την πίστη τους στον Ντόναλντ Τραμπ, στις υποσχέσεις του και στην ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ – μπορεί τα δεδομένα από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να μην είναι εντυπωσιακά, αλλά, τουλάχιστον, δείχνουν λιγότερη αστάθεια και, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βρετανία είναι σχετικά καλά».

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει υποτονικά. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ κέρδη συγκέντρωσαν και οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Αφορμή δόθηκε με την επίτευξη φιλικού διακανονισμού μεταξύ της φινλανδικής Nokia και της αμερικανικής Apple για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων. Η τιμή της μετοχής της Nokia ανήλθε κατά 6,4% στα υψηλότερα επίπεδά της από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης Ftse 100 έκλεισε με πτώση 0,15%, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και την προσωρινή διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax έκλεισε με +0,3% και στο Παρίσι ο Cac 40 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,47%. Στη Wall Street χθες πριν από το κλείσιμο ο δείκτης S&P 500 συνέχισε για τέταρτη ημέρα την ανοδική πορεία του και προσέγγισε τα ιστορικά του ρεκόρ.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ αύριο Πέμπτη, όπου αναμένεται να υπάρξει νέα συμφωνία για την παράταση της διάρκειας των περικοπών στην παραγωγή. Το αργό Νέας Υόρκης είχε εμφανίσει άνοδο 0,3% στα 51,29 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή