Δέσμευση Τραμπ σε Παλαιστινίους

Δέσμευση Τραμπ σε Παλαιστινίους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόσχεση ότι θα κάνει το παν για την επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά χωρίς συγκεκριμένες τοποθετήσεις στα επίμαχα ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ σφράγισε τις χθεσινές συνομιλίες του με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία.

Προερχόμενη από την Ιερουσαλήμ, η αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου χρειάστηκε να περάσει από άνοιγμα του Τείχους που έχουν ορθώσει οι ισραηλινές αρχές στη Δυτική Οχθη, προτού κατευθυνθεί προς το προεδρικό μέγαρο της Βηθλεέμ, όπου τον περίμενε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο Παλαιστίνιος οικοδεσπότης του όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «επιθυμούν την προσέγγιση με στόχο την ειρήνη». Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για τα καίρια ζητήματα που έθεσε ο Μαχμούντ Αμπάς –παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα κ.ά– ενώ δεν αναφέρθηκε καν στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, όπως ανέμεναν στενοί συνεργάτες του. Την προηγουμένη είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Τραμπ τόσο στη Δυτική Oχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Παλαιστινίων Πολιτικών Κρατουμένων είχε κηρύξει τη Δευτέρα «μέρα οργής». Περίπου 1.300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνέχιζαν χθες για 37η ημέρα την απεργία πείνας που έχουν κηρύξει στις ισραηλινές φυλακές και η υγεία αρκετών εξ αυτών έχει κλονιστεί καίρια.

Επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Γιαντ Βασέμ), όπου χαρακτήρισε τον αφανισμό έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία ως «την πιο σκοτεινή σελίδα της Ιστορίας». Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε μόνο μισή ώρα στο Μνημείο, προκαλώντας κάποια δυσαρέσκεια, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον εγκωμίασε, μετά τις δηλώσεις του, θεωρώντας ότι «κατάφερε να πει τόσο πολλά με τόσο λίγες λέξεις».

Προηγουμένως, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διακηρύξει ότι η κυβέρνησή του «θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», ενώ παρέλειψε να υπερασπιστεί την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις μετά Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014, εξαιτίας της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Oχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναθέσει στον εβραϊκής καταγωγής 36χρονο γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, καθήκοντα (άμισθου) ειδικού απεσταλμένου για το Μεσανατολικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή