Ο Ν. Αναστασιάδης αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ο Ν. Αναστασιάδης αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σιβυλλική δήλωση για τις πολιτικές στοχεύσεις του στο άμεσο μέλλον έκανε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για τον διάλογο που αφορά το Κυπριακό. «Εάν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια τα όσα μου αποδίδουν ότι ενδιαφερόμουν για τις προεδρικές εκλογές, δεν θα υπέβαλλα ανάλογη πρόταση», είπε συγκεκριμένα χθες ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος σε όσα πρότεινε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό. «Θα προτιμούσα να λαθροβιώνει ο διάλογος και να πολιτεύομαι κατά το πώς με κατηγορούν», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας πως επιθυμεί τη λύση «μέσα όμως από έναν ουσιαστικό διάλογο». Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι, εφόσον πραγματοποιηθεί διάσκεψη της Γενεύης, αυτή δεν θα πρέπει να στοχεύει απλώς στην πρόοδο «αλλά ακόμη και στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια συγκυρία με χαρακτηριστικά τύπου «ή τώρα ή ποτέ». Μιλώντας στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης υπερασπίστηκε την επιλογή της προώθησης των ζητημάτων ασφαλείας και εγγυήσεων, τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα, αμιγώς κυπριακής ιδιοκτησίας κεφάλαιο συζητούνται σχεδόν διαρκώς, τα τελευταία 42 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος αναμένεται να προτείνει τη δική του φόρμουλα ή πρωτοβουλία για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων. «Εάν και εφόσον είναι μέσα στο πλαίσιο της πρότασης, μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για πρόοδο», είπε ο κ. Αναστασιάδης για τη συνάντησή του με τον κ. Εϊντε σήμερα. Σημειώνεται ότι έως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια ενδιάμεση λύση, ενδεχομένως και νέα διάσκεψη. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δεν θα απέρριπτε μια τέτοια λύση. Ωστόσο, όπως είπε και χθες, διαπιστώνει ότι «από την ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε για πρώτη φορά στο Μοντ Πελερέν για το εδαφικό, εν συνεχεία στη Γενεύη, εν συνεχεία στον διακοινοτικό διάλογο στην Κύπρο, δεν έχουν παρατηρηθεί τα αξιοσημείωτα βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή