Οι αμήχανες στιγμές στο Βατικανό και τα δώρα του Πάπα στον Τραμπ

Οι αμήχανες στιγμές στο Βατικανό και τα δώρα του Πάπα στον Τραμπ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι «ειρηνοποιός» στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στο Βατικανό σήμερα, και εκείνος υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα.

Τον Τραμπ υποδέχθηκε στην αυλή του Βατικανού ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκανσουέιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν αμήχανος καθώς εισήλθε στον μικρό ανελκυστήρα που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του πάπα, συνοδεία του Γκανσουέιν και άλλων αξιωματούχων.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον πάπα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους.

Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη και ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν πάπας και Τραμπ έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν ιδιαιτέρως για περίπου 30 λεπτά μέσω διερμηνέων.

Και οι δύο εμφανίστηκαν πιο χαλαροί στο τέλος της συνάντησής τους, με τον πάπα να χαμογελά και να αστειεύεται με τον Τραμπ και τη Μελάνια.

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο μια μικρή, ξύλινη ελιά και του εξήγησε ότι συμβολίζει την ειρήνη. «Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη», δήλωσε ο πάπας μιλώντας στα ισπανικά.

Ο Τραμπ απάντησε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη».

Ο πάπας έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», και ένα αντίτυπο της επιστολής του του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

«Θα τα διαβάσω», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έδωσε στον πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Κατά τον αποχαιρετισμό τους ο Τραμπ είπε στον πάπα: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω τα όσα είπατε».

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι δύο άνδρες έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ΙΚ, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή